UKOLIKO DRŽITE OVE NAMIRNICE U FRIŽIDERU OBRATITE PAŽNJU: Odmah izbacite iz frižidera, SVI PRAVE 1 GREŠKU

Novosti

Kako bismo produžili vijek trajanja namirnica, mnogi od nas ih stavljaju u hladnjak. No, to i nije najbolja ideja jer pojedine namirnice na taj način brže gube okus, teksturu ili naprosto potamne.

namirnice-1

Rajčice

Stavljanje rajčica u hladnjak može zaustaviti njihovo dozrijevanje i ubiti okus. U hladnjaku im se mijenja kemijska struktura i smanjuje količina spojeva u plodu, što utječe na njihov okus. Na niskim temperaturama im se može promijeniti i tekstura, a plodovi mogu postati oštećeni i gnjecavi, piše Independent.

Krumpir

Krumpir treba pohraniti na hladnom i suhom mjestu, ali nikako ne u hladnjaku. Najbolje u platnenoj vrećici, a ni slučajno u plastičnoj. Naime, pohrana u hladnjaku može izazvatui proces razgrađivanja škroba, koji će utjecati na teksturu ploda, ali i izazvati promjenu boje i okusa.

Luk

Jedna od namirnica kojoj nipošto nije mjesto u hladnjaku je luk. U hladnjaku počinje brže gnjiliti, postaje brašnast i gubi svoj okus. Osim toga, često se suši, čak i ako ga omotate plastičnom folijom. Zato ga je bolje držati izvan hladnjaka. Najbolje ga je čuvati na hladnom i suhom mjestu gdje ima dovoljno zraka. U zatvorenoj posudi, ostatak luka može izdržati i do tjedan dana.

Kruh

Dok zamrzavanje kruha može itekako usporiti postupak starenja i pojave plijesni, pohrana u hladnjaku će taj postupak ubrzati. Niska temperatura uzrokuje da se škrob kristalizira daleko brže nego na sobnoj temperaturi, ubrzava proces koji će kruh učiniti tvrdim i bez okusa.

Banane

Stavljanje zrelih banana u hladnjak će pomoći da ostanu zrele nekoliko dana. No, ako ih ondje stavite u dok su još malo zelene, zaustavit ćete proces dozrijevanja. Čak ni nakon što ih izvadite iz hladnjaka one neće dozrijeti, a kora će postati crna. Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu obranu od hladnoće.

Češnjak

Češnjak će se u hladnjaku ili u plastičnoj vrećici upljesniviti. Najbolji način za pohranu češnjaka je da ga držite na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu koje ima dovoljno strujanja zraka.