JELENA KARLEUŠA ZAVRŠILA U URGENTNOJ NAKON UBODA OSE! Doktor upozorava UBOD MOŽE IZAZOVATI GUŠENJE I AKO NISTE ALERGIČNI, Evo na šta morate paziti

Novosti

Alergija na ubod ose ili drugih insekata može biti opasna, ali mnogi ne znaju da osa može da napravi problem i onima koji nisu alergični.

Nedavno je poznata pjevačica Jelena Karleuša završila u Urgentnom centru nakon uboda ose. Kontakt sa ovim insektom može izazvati probleme čak i ako niste alergični, ako se dogodi u predjelu usta ili vrata. Okolno tkivo će reagovati oticanjem što može otežati disanje. Simptomi alergije na ubod ose se najčešće jave u roku od nekoliko minuta nakon uboda.

Svrab, osip ili crvenilo kože pojaviće se prvi, ali se može dogoditi i oticanje očiju ili cijelog lica, povraćanje, bolovi u stomaku, kratak dah…

-->

Među ozbiljnijim reakcijama su gubitak svijesti, prestanak disanja i kardiovaskularni kolaps. Najozbiljnija alergijska reakcija, anafilaksa ili alergijski šok, može ugroziti i život.

Ako niste sigurni da li ste alergični na ubod ose, konsultujte se sa ljekarom. Liječenje alergijske reakcije podrazumijeva antihistaminike, kortizon pa čak i davanje adrenalina. Ako ste jednom imali alergijsku reakciju na ubod ose, moguće je da će organizam burno reagovati i svaki sljedeći put pa bi trebalo da se pazite.

Neki od načina da izbjegnete da vas osa ubode je da izbjegavate njihova gnjezda na zemlji ili drveću, ali i mračnim mestima kao što su tavani.

Ne pravite nagle pokrete kada vam se približi osa, i pazite da ne ostavljate hranu i piće napolju jer će se ose skupljati na njima. Posebno je rizično ako ste, recimo, u prirodi i pijete pivo ili sok direktno iz konzerve ili flaše jer će fermentisano ili slatko piće jako privlačiti ose.

Ugradnja mreža protiv insekata savjetuje se samo ako živite u području koje ima mnogo osa. Ukoliko znate da ste alergični na ubod, uvijek nosite sa sobom pakovanje lijekova koje vam je doktor prepisao.