DERMATOLOŠKA NOĆNA MORA, LJEKARI UPOZORAVAJU NA 1 VELIKI PROBLEM: Zašto nikako ne smijete zaspati na suncu?

Novosti Zdravlje

Povjetarac, šum vode, mir i tišina… Ko bi odolio a da ne dremne malo. Ipak, opekotine od sunca nisu jedina posljedica ovog malog uživanja.

Spavanje na plaži zvuči primamljivo i bezazleno ali nije dobra ideja jer može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Opekotine od sunca su najčešći ali ne i jedini problem koji može da nas zadesi nakon prijatne dremke.

stock-photo-sun-sunlight-sea-sleeping-baby-summertime-fatherhood-sleeping-baby-family-life-314e4f0b-108d-46c5-9bf7-d20364b3201f

“Dremanje na suncu može uzrokovati velika oštećenja kože. Oslanjanje samo na kremu za sunčanje kao jedinu obranu je pogrešno – ona nas ne čini otpornim na sunce, a posebno su ugrožena ona mjesta koje smo pretanko namazali, tvrdi Herijet Dalvud članica Britanskog udruženja dermatologa.

-->

“Krema za sunčanje može se ukloniti znojenjem, a treba je nanositi najmanje na svaka dva sata. krema sa zaštitnim faktorom bi trebalo da bude jedno od sredstava za zaštitu od sunca ali ne i jedino.Zbog toga potičemo ljude da koriste zaštitnu odjeću i vrijeme provode u hladu. Važno je imati na umu da se koža ne može regenerisati nakon oštećenja od sunca, pa ako ste na plaži i osjećate se umorno, sklonite se sunca u hlad”, i istakla da pored toga što znamo koliko je važno da nanosimo kreme sa zaštinim faktorom, to ne činimo u dovoljnjo mjeri,a posljedice su zdravstvene i estetske.

Ova ljekarka ističe da je spavanje na suncu “dermatološka noćna mora”

“Izlažete se riziku da dobijete opekotine od sunca jer vjerovatno nećete toliko često nanositi kremu za zaštitu od sunca koliko biste trebali. Ako baš imate želju da dremnete napolju, neka to bude u hladovini. Bilo bi dobro i da navijete alarm na telefonu kako ne biste predugo dremali i obavezno stavljajte kremu sa zašitnim faktorom”I savetuje ona. Opekotine od sunca nisu jedina posljedica, Doktorka upozorava da može dođe i do dehidracije. 

“Tijelo mora da reguliše svoju unutrašnju temperaturu da bi organi pravilno radili. To čini na nekoliko različitih načina, a jedan od njih je znojenje. Znojenje može uzrokovati dehidraciju, a od dehidracije možete osjećati slabost, umor, glavobolju i vrtoglavicu. Jaka dehidracija može biti fatalna. Zato vodite računa da unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam”, objašnjava.

Od spavanja na suncu postoji mogućnost i od toplotnog udara, a opeklinama će trebati nekoliko dana za zarastu. Zato sljedeći put odaberite jesto u hladu ili postavite alarm na 20 minuta.