ISKUSNI BAŠTOVANI OTKRILI 2 TRIKA ZA BOGAT UROD PARADAJZA: Ako hoćete zdrave i SOČNE plodove – SAMO OVO URADITE

Novosti

Foto: Shutterstock

Pitajte bilo kog baštovana koja je tajna dobrog roda paradajza i oni će vam reći: u pravom i redovnom đubrenju

Nema dobrog prinosa, ako se zemlja i biljka ne prihranjuju redovno i pravilno.  Paradajz spada u one biljke koje iz zemlje crpe sve što mogu. Potrebno im je mnogo minerala da bi stabljika bila zelena i jaka, a plod sočan i zdrav. Stoga baštovani prave jednu veliku grešku: đubre paradajz s čim stiguni i kad stignu. Ali poenta je da paradajz traži umjerenost!

Paradajz traži plodno zemljište, a ne previše đubriva. Stoga je obavezno da popravite kvalitet zemljišta u koje sadite paradajz.

Kada đubriti paradajz?

Paradajz treba đubriti samo 2 puta tokom sezone: nakon sadnje i neposredno pre ploda.

Najveća greška koju prave baštovani je da đubrivo stavljaju u rupu u koju treba da stave sadnicu paradajza. Ali to može da ošteti korijen biljke, pa se ne preporučuje.

Najbolje bi bilo da zemljište pripremite mjesec dana prije sadnje. Izmiješajte đubrivo, pomiješajte organsko đubrivo, bilo šta, ali nikako ne stavljajte đubrivo direktno uz biljku odmah tokom sadnje.

Koje đubrivo je najbolje za sadnju paradajza?

Svaki baštovan ima svoju omiljenu prihranu za đubrivo, ali predlog je da se koristi ono sa kombinacijom azota, fosfora i kalijuma. Takođe bi bilo dobro da to đubrivo sadrži i kalcijum i magnezijum.

paradajz-2

Prije sadnje nahranite zemljište đubrivom sa velikim stepenom azota.

Kada vidite da se paradajz sprema za prve plodove, oko njega pospite đubrivo sa velikim sadržajem kalcijuma i fosfora. To će pomoći plodovima da budu jaki, zdavi i sočni.

NAPOMENA: Da biste obezbedili kalcijum paradajzu, obavezno oko stabljike, ali i u zemlju stavite mrvljene ljuske od jaja. Magnezijum ćete nadomjestiti ako zemljištu oko paradajza dodate Epsom so.

SAVJET +: Đubrivo iz “domaće radinosti” je ono koje sadrži rastvor koprive i gaveza. Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zaliva paradajz u širokom luku oko stabljike (inače će da ošteti korijen).

(Stil)