10 VRSTA POVRĆA KOJE SE SADI TOKOM JUNA I JULA: Još nije kasno! UPAMTITE OVE TRIKOVE ZA DOBAR PRINOS

Novosti

Neko povrće voli da se sadi/sije ranije, dok pojedine vrste vole da je zemlja topla, te bolji prinos postižu u junu i julu.

Ako niste poranili, donosimo vam 10 vrsta povrća koje možete posaditi tokom ljetnjih mjeseci i uživati u plodovima u roku od 30ak dana:

1. Zelena salata /sve vrste

To je toliko otporna biljka da možete (tokom blaže zime) da je gajite tokom cijele godine. Ljetni mjeseci su pogodni za sve vrste zelene salate. Jedini nedostatak je što “prerasta” brzo, pa ako želite stalno da je berete, svakih 20 dana morate da sijete nove leje. Staru salatu čupate i bacate, a novu rasađujete.

2. Rotkvice

Vjerni pratilac zelene salate, ali i brzorastuća kultura. Bukvalno, za nešto više od dvadeset dana od setve, dobićete svježe rotkvice na stolu. Takođe, brzo propadaju pa stalno morate da sijete nove.

3. Mladi luk ili proljetni luk

Jedini neprijatelj su mu crvi, ali i jaka suša. Voli vodu, pa će brzo da raste ako mu obezbijedite povoljne uslove.

4. Tikvice

Ljeto je vrijeme za sadnju, ali i za konzumiranje tikvica. Osim plodova, možete da jedete i cvjetove koji su pravi delikates.

5. Pasulj

Ako sadite kukuruz, uz njega obavezno posijte i pasulj. To su dve kulture koje savršeno rastu zajedno i obožavaju ljetnje vrijeme. Ne zahtijevaju specijalno mnogo pažnje pa ga možete sijati i daleko od kuće, a povremeno okopati i zaliti.

6. Grašak

Iako mnogi smatraju da grašak treba da se seje dok je još zima, on može da napreduje i ljeti. Posijte grašak sada i za par mjeseci dobićete svježe zelene bobice koje možete jesti u salatama – termički neobrađene.

Opet, ako hoćete raniju berbu graška tokom proljeća, sjeme posejte tokom prvih zimskih mjeseci.

7. Šargarepa

Šargarepa voli dobro zagrijanu zemlju, stoga će tokom jula ili juna ubrzano da raste. Prije sjetve dobro prekopajte zemljište, posijte šargarepu i redovno je zalivajte. Dobro zalivanje obezbijediće brži rast ali i slađe plodove.

8. Cvekla

Takođe je možete sijati u julu ili junu, a brati je za par mjeseci kao bebi cveklu. Ako je ostavite do septembra i oktobra, dobićete okrugle i velike proizvode.

9. Blitva

Ako posijete sada blitvu, kroz mjesec dana ćete brati prve listove. Kasnije (tokom ljetnjih mjeseci) posijana blitva može da “prezimi” i prve, nove listove da već početkom ranog proljeća.

10. Kupus, karfiol, brokoli

Sve vrste kupusa mogu da se seju i presađuju tokom ljetnjih mjeseci i da savršeno donose prinos. Zaštitite ih od biljnih vaši i ne brinite za prinos.

(Stil)