ŽENE SE NAJČEŠĆE MUČE SA OVIM: “Pureća koža” problem je s kojim se mnogi susreću, EVO ZBOG ČEGA VAM SE JAVLJA!

Novosti Zdravlje

“Pureća koža” pojavljuje se kada se keratin, protein u koži, nakuplja unutar folikula dlake, uzrokujući pojavi malih “točkica” na rukama, bedrima, nogama, stražnjici, a nekad čak i na licu.

Dermatolozi takvo stanje nazivaju keratosis pilaris, laičko ime je “pureća koža”, a kako ga god nazivali, jedno je sigurno – riječ je o stanju kože koje je vrlo iritantno i muči mnoge, a najčešće se pojavljuje na bedrima i na ramenima. Stručnjaci su za Byrdie objasnili da se “pureća koža” pojavljuje kada se keratin, protein u koži, nakuplja unutar folikula dlake, uzrokujući pojavi malih “točkica”, odnosno kvržica na rukama, bedrima, nogama, stražnjici, a nekad čak i na licu. 

kp-back-arms

Healthline piše kako se ovo stanje može pogoršati u zimskim mjesecima ili tijekom trudnoće, a stručnjaci pojašnjavaju kako se ovo stanje može pojaviti bilo gdje na koži gdje folikula dlake postoji pa je to jedan od razloga zašto se ne javlja, primjerice, na dlanovima ili na stopovima. Osim sitnih točkica, odnosno kvržica, drugi simptomi su i blago crvenilo, svrbež te razdražljiva i suha koža. Najčešće se javlja kod osoba koje vode bitku sa suhom kožom, ekcemima i ihtiozom, a češće se javlja kod žena, kao i kod osoba dječje ili tinejdžerske dobi. 

-->

Stručnjaci za Byrdie kažu kako se uzrok najčešće krije u genetici, a loša je vijest da lijeka zapravo – nema. Ipak, kako kažu stručnjaci, postoji puno tretmana koji barem djelomično mogu pomoći. Jedan od najčešćih i najjednostavnijih je česta upotreba losiona za piling koji pomaže da keratin ne začepi folikule dlake, kao i u zaglađivanju teksture kože. Nadalje, upala koja se često javlja kod keratosis pilarisa može se smanjiti i dodacima za njegu kože, poput umirujućeg shea maslaca i niacinamida, a oboje se može pronaći u dnevnim hidratantnim kremama. Ako koža ne reagira na takvu njegu i proizvode, na raspolaganju je mnogo pristupačnih spa tretmana i kemijskih pilinga koji bi barem djelomično trebali umiriti problem. Stručnjaci su za Healthline dodali da, osim shea maslaca i niacinamida pomažu još dva sastojka – urea i mliječna kiselina, sastojci koji zajedno pomažu u uklanjanju mrtvih stanica kože i njezinome omekšavanju. Dermatolozi mogu preporučiti još nekoliko tretmana poput mikrodermoabrazije, kemijskih pilinga i krema s retinolom. 

unnamed-1-1024x1024

Vrlo je važno napomenuti da prije svakog tretmana treba razgovarati s liječnikom ili stručnom osobom kako se stanje ne bi pogoršalo i kako ne bi došlo do nuspojava poput crvenila, iritacije i suhe kože. Kod kuće možete i sami pokušati ublažiti stanje “pureće kože”. U tome će pomoći topla umirujuća kupka koja je odčepiti pore, a zatim slijedi eksfolijacija i nježno uklanjanje odumrlih stanica kože. Bitno je na kožu nanijeti hidratizirajući losion, a možete isprobati one koji sadrže mliječnu kiselinu. Savjetuje se i izbjegavanje uske odjeće jer ona može iritirati kožu.