VELIKA GREŠKA KOJU SVI PRAVE S MEDOM! Prepoznajte koji je najzdraviji i uzimajte ga baš ovako – pčelar objasnio sve!

Novosti Zdravlje

Pčelar Pavle Anđelković iz Društva pčelara Beograda objasnio je koja je velika greška koju mnogi prave sa ovom namirnicom, jednim od najvećih prirodnih blaga.

Domaći med u tegli, onaj pravi, prava je bomba za zdravlje ali mnogi greškom pomisle da s njim nešto nije u redu kada se kristalizuje. A tada je najzdraviji, objasnio je Anđelković!

On je ispričao na televiziji kako bi trebalo uzimati med tako da iz njega izvučemo najbolje nutrijente, i da nam ne “padne” teško posebno ako ga konzumiramo na prazan stomak.

med

“U medu se nalazi oko 20 aminokiselina, do 48 vitamina, a najbolje ga je rastopiti u ustima, tako da žlezde u ustima već počnu da primaju te sastojke. Med kada je tečan, ima veliku specifičnu težinu, odmah ga progutate i može vam biti muka u stomaku, pašće vam teško na prazan želudac”, rekao je on.

Zato med, dragoceni proizvod pčela, treba uzimati “baš kao hranu” – u što čvršćem stanju!

“Med u kristalizovanom obliku uzima se baš kao hrana, kao hleb što se žvaće. Ne možete ga progutati tek tako, čvrst je, i mora se što duže držati u ustima. Kada ga rastopite u ustima, nema tegoba. A ako nekome baš smeta med, neka ga isto tako rastopi u malo tople vode i onda popije. Na taj način, želudac uzima sve važne sastojke”, rekao je on.

I matični mliječ je izuzetno zdrav preparat, a neki kažu da na medu može i da se živi, da je sam po sebi dovoljan s mliječom.

“Tako je, on ima sve elemente, u medu postoji sve što vam treba, mleč kada se doda, možete da živite na tome. Moja porodica i ja jedemo stalno med, zdravi su svi, imam šestoro unučadi od dva sina, u kući smo svi zdravi i oko nas, i bratova porodica, po pola kuće imamo, dajemo i rodbini med. On je i preventiva za razne stvari u organizmu, ne bojte se infekcija ako koristite med”, rekao je on.

Dakle, sve što vam je potrebno je domaći med, matični mliječ, kašičica i čaša u kojoj ćete ga rastopiti, i vaš put ka zdravijem životu može da počne!