ZAŠTO DIJETE NE SMIJE DA SJEDI U OVOJ POZI: Roditelji, obratite pažnju!

Novosti Zdravlje

Veoma često roditelji slušaju savete fizioterapeuta od kojih je jedan i zabrana da dijete sedi u pozi žabe. Zašto je ova poza opasna, ispričaćemo u ovom članku.

Poza žabe izgleda ovako:

dijete sedi na podu, njegova guza se nalazi između kolena savijenih nogu, pri tome potkoljenice i pete su blago izvrnute ka spolja. Ako pogledate na dijete odozgo, njegove noge kao da formiraju slovo W.

-->

Zašto dijete ne smije da sedi u ovoj pozi

Svako dijete može da razvije naviku sedenja u ovakvom položaju. Ona je udobna za igru, zato što dete ne mora ulagati napor za održavanje ravnoteže dok je zauzeto igranjem.

Zašto je opasna ovakva poza?

U ovoj pozi dete nema mogućnosti aktivnog kretanja cijelim tijelom, premještanja težine tijela sa strane na stranu, slobodnog okretanja. Na taj način, njemu je teško dohvatati igračke, do kojih treba da se pruži.

Za dete je veoma važno premještati težinu tijela i slobodno okretati trup da se razviju životno bitne sposobnosti održavanja ravnoteže, a takođe za formiranje navike presjeka srednje linije tijela (veoma je važno za dijete kad uči da piše). Obostrana koordinacija razviće se sa zakašnjenjem.

Prema tome, ako dijete ima problem sa obostranom koordinacijom, kod njega postoji vjerovatnoća usporavanja vještina u budućnosti, na primijer, u crtanju, pisanju, preskakanju vijače, bacanju lopte itd.

Poza žabe može, takođe, izazvati skraćivanje i neelastičnost mišića kukova i butina, što može dovesti do razvitka hoda sa izvrnutima stopalima, što u budućnosti može dovesti do nepravilnog držanja i bolova u leđima.

Ako je vašem djetetu teško održavati drugu pozu na podu, sem ove, neophodno je obratiti se fizioterapeutu . On će posavjetovati kako korigovati položaj tijela i sagledati u kakvom su stanju dečji mišići. Roditeljima se preporučuje da spriječe ovakve navike kod djeteta.

(Izvor: Uspešna žena)