SVAKO KO IMA POVIŠEN PRITISAK IH UZIMA – I LJEKARI IH PREPORUČUJU: Top 2 namirnice su “smrt” za hipertenziju

Novosti Zdravlje

U “moru” prirodnih lijekova za probleme sa povišenim pritiskom, ove su ubjedljivo najslađe.

Otprilike polovina svjetske populacije pati od učestalih skokova krvnog pritiska. Kada se ovaj problem javi, dolazi do glavobolja, otežanog disanja, slabosti… 

Suočeni sa ovim čestim problemom, neki potraže pomoć ljekara, a neki se okreću prirodnim sredstvima. Osim čajeva, hrane i obloga, postoje i veoma ukusni domaći “lijekovi” za hipertenziju. 

-->

Američki naučnici su sproveli niz studija u kojima su ispitivali različite načine liječenja za smanjenje krvnog pritiska, a koji nisu uključivali lijekove. 

Sok od cvekle

Stručnjaci su posebno otkrili da prirodni sok od cvekle pomaže u brzom i efikasnom smanjenju pritiska. Pomaže u širenju krvnih sudova i stabilizuje tegobe izazvane hipertenzijom. Problem je što sok od cvekle nema dugotrajno dejstvo, pa je obično neophodno uključiti i terapiju.

Crna čokolada

Postoji još jedan veoma ukusan lijek za probleme sa hipertenzijom koji će svi obožavati.  Ispostavilo se da će visokokvalitetna crna čokolada dugoročno smanjiti krvni pritisak (u poređenju sa sokom od cvekle).

tamna-cokolada-1

Istraživanje je pokazalo i da mlečna čokolada uopšte nema ovaj efekat na problem sa hipertenzijom.

Naučnici su dokazali da zrna kakaoa značajno smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. A zahvaljujući visokom nivou flavonoida, supstancama koje imaju hipotenzivna svojstva, pomažu smanjeje krvnog pritiska.

Osim toga, crna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara, ateroskleroze i uspješno se bori protiv depresije. 

(Mondo.rs)