DERMATOLOG UPOZORAVA: Najpoznatiji domaći lijek za opekotine je NAJOPASNIJI, PRESTANITE TO DA STAVLJATE NA KOŽU!

Novosti Zdravlje

Mi smo ga naučili od naših majki i baka, one od svojih, a ispostavilo se da je tretman kome svi pribjegavamo kada izgorimo na suncu veoma štetan.

Sada već decenijama unazad dermatolozi upozoravaju na opasnost pretjeranog izlaganja suncu, a koje u nezanemarljivom broju slučajeva izaziva melanom.

Nanošenje kreme sa zaštitinim faktorom prije izlaska iz kuće je postalo pravilo broj jedan ukoliko želite da sačuvate zdravlje i smanjite rizik od fatalnog oboljenja kože.

-->

Ipak, i pored svih upozorenja, desi nam se da “se zaboravimo”, opustimo u uživanju na toplom suncu, a koža strada. Prva pomoć kod opektina od sunca je lek koji smo naučili od naših majki i baka, a one od svojih – kiselo mlijeko.

Isto tako kod alergija na sunce, sitnih vodenih tačkica koje znaju da se jave kada nas prvi put u sezoni “oprlje” zraci sunca, trenutno olakšanje pruža kada se na mokru kožu nanese sapun i ostavi da se ošuši.

Međutim, dermatolog, doktor medicinskih nauka Julija Galjamova rekla je da su starinski lijekovi zapravo beskorisni, štaviše vrlo opasni.Specijalista je objasnila da se kiselo mlijeko i pavlaka u slučaju opekotina ni u kom slučaju ne smiju koristiti, jer bi mogle da izazovu infekcije, budući da spadaju u mliječne proizvode koji sadrže obilje bakterija.

“Dakle, samo sredstva koja ublažavaju iritaciju kože. Postoje i specijalni sprejevi nakon opekotina od sunca, koji se takođe mogu naći u apoteci”, ističe dermatolog koja je podsetila i da je na suncu neophodno koristiti fotoprotektivna sredstva. Na taj način će se rizik od opekotina smanjiti na minimum.

(Mondo.rs)