POSTOJE 2 VRSTE PROPOLISA – HRISTINA OBJASNILA KAKO DA ODABERETE BOLJI: Ubija bakterije, a spas je protiv kandide

Novosti Zdravlje

Foto: Screenshot

Kako prepoznati lažni med, kao i koja vrsta je najbolje za respiratorne tegobe, kao i koliko su proizvodi od meda zdravi i “ljekoviti”, otkrila je u emisiji “RTS ordinacija” magistar farmacije Hristina Lazarević.

Osim meda, najpopularniji pčelinji proizvod je svakako propolis, a za šta se preporučuje?

“Propolis je pored meda jedan od najcijenjenijih prirodnih proizvoda. Postoje naučna istraživanja koja su dokazala da med deluje antibakterijski i antimikotično, odnosno protiv bakterija i glivica. Za propolis je dokazano da odlično djeluje protiv ‘candide albicans'”, objasnila je Hristina.

Inače, “candida albicans”, popularno nazvana kandida može da izazove širok spektar neprijatnih simptoma, jako teško se izbacuje iz organizma, a može se javiti ne samo u ustima i crijevimma, već širom cijelog tela. Tada se govorimo o sistemskim kandidama.

“Postoje i vaginalete na bazi propolisa koje se uspešno koriste u tretmanu kandide. U studiji koja je rađena 2013. godine je dokazano to antimikotično dejstvo propolisa.”

Postoje razni rastvori propolisa, na bazi alkohola i bez, a koji je bolji?

“Postoje dvije varijante propolisa – to je alkoholni i vodeni rastvor, a na našem tržištu ćete česte naći akoholni koji je kvalitetniji jer se na taj način propolis duže održava. Vodena varijanta je uvdena prvenstveno zbog trudnica, dojilja i djece i treba naglasiti da deca od treće godine života mogu da koriste propolis, a do tada ne, jer nemaju te enzime koji razlažu materije koje se nalaze u propolisu. On je odsličan za jačanje imuniteta. Sadrži i dosta vitamina A, B1, ima dosta folne kiseline koja je odgovorna za rast i razvoj organizma i nervnog sistema.”

2165cf2495d-b378-43b7-8d31-77c90a0a0a67-propolis-preview

A istakla je i da postoji veza između terapeutskog svojstva meda i kovida.

“Svi znamo da kovid oštećuje nervne završetke i u tu svrhu se može koristiti alfa-lipoinska kiselina. Osim nje može da se uzima propolis, jedan potpuno proirodni proizvod koji štiti naš organizam”, istakla je Hristina.

(Mondo)