POGLEDAJTE TABELU, EVO KOLIKO kg TREBA DA IMATE AKO STE VISOKI 165, a koliko ako ste 175 cm: Provjerite da li ste na pragu gojaznosti!

Novosti Zdravlje

Ishrana, fizička aktivnost, genetika, metabolizam, hormoni, sve skupa utiče na kilograme. S godinama žene dobijaju na kilaži jer se, između ostalog, usporava metabolizam, međutim, ukoliko vodite računa o ishrani i budete fizički aktivne kilogrami se neće gomilati.

Kada se pomene fizička aktivnost mnoge žene će negodovati u stilu da za tako nešto nemaju vremena, ali možda ne znaju da se fizički aktivnom osobom smatra osoba koja prepešači dnevno 10.000 koraka, o čemu vas može obavestiti vaš „pametni telefon“.

Veoma je važno da na vreme uočite promjene na vašem tijelu, zato uporedite odnos visine i težine i na taj način saznajte gdje se trunutno nalazite i krenite u borbu sa viškom kilograma. Nutricionista, zdrava ishrana, vježbe u teretani sa fitnes instruktorom, ili na internetu sami potražite, budite disciplinovani i ne brinite – sve je u vašim rukama.

-->
dijeta1

Metabolizam je proces kojim se kalorije koje unosimo preko hrane u našem tijelu pretvaraju u energiju, i od toga koliko trošimo kalorije zavisiće kako izgledamo. Metabolizam se sastoji od anabolizma i katabolizma, prvi predstavlja proces kada se energija koristi za izgradnju novih ćelija i tkiva, a katabolizam skladišti energiju u obliku masti.

Metabolizam, da objasnimo jednostavno, predstavlja brzinu kojom naše tijelo sagorijeva unešene kalorije.

– Dešava se se da žene preskaču obroke i gladuju, a ne znaju da na taj način usporavaju rad metabolizma. Svaki obrok je važan, a za normalno funkcionisanje organizma potrebna je zdrava i umerena ishrana, kaže nutricionista Ivana Nikolić.

Kada kažemo masti, zaboravljamo da su nam i one potrebne, samo ih treba koristiti na pravi način, zato je neophodno prije nego što odredimo režim ishrane da pogledamo krvnu sliku. Sve se da popraviti ako postoji želja i volja, nije u pitanju samo vitka linija, već da se žena osjeća dobro u sopstvenoj koži, a sa viškom ili manjkom kilograma to sigurno neće moći. Treba napomenuti da izgladnjivanje usporava metabolizam, jer na taj način se smanjuje potrošnja kalorija, ako pak duži period ne jedemo kako treba, metabolizam će ostati usporen, a kilograme koje smo izgubili vratiće se nazad.

-Kada se poslije dijete vratimo na normalnu ishranu kilogrami se vraćaju jer metabolizam ostaje usporen, zato je važno jesti manje a češće obroke. Fizička aktivnost je jako važna. Najopasniji je šećer, ako izbacite slatkiše ali i grickalice, obratite pažnju za samo mjesec dana kako ćete doživjeti olakšanje, objašnjava naša sagovornica.

Organizam troši kalorije u svakom trenutku, bez obzira da li se krećete, ili ne, da li čitate ili gledate film, jednostavno, energija je potrebna i tokom dana i tokom noći. Ukoliko se izgladnjujete i držite veliki raskorak između obroka metabolizam će biti sve usporeniji, zato je važno jesti redovno tri obroka i dve užine, u vidu žitarica ili voća.

Ukoliko sumnjate da ste na pragu gojaznosti, pogledajte tabelu, koja vam može biti orijentir dokle se stigli sa kilogramima i da li je potrebno hitno sprovesti dijetu. Ukoliko ste premašili granicu, najbolje je da potražite savet stručnjaka.

Tabela: Odnos težine i visine za žene

Normalno

tabela1

Višak kilograma

tabela2

(Žena Blic)