OPASAN SIMPTOM, AKO VAM SE SUŠE USTA ČESTO – NE IGNORIŠITE: Moguće je da patite od OVE BOLESTI

Novosti Zdravlje

Suhoća usta djeluje kao potpuno bezazlen simptom na koji mnogi ne obraćaju pažnju, ali može da bude znak teških oboljenja.

Da li vam se ujutru ili uveče dešava da vam se suše usta? Stručnjaci kažu da razlozi za ovaj neprijatan simptom mogu da budu veoma različiti. Neki su potpuno bezazleni, ali neki su znak za alarm…

Suha usta mogu biti znak trovanja. Povraćanje i dijareja mogu da dovedu do dehidracije, što će se rešiti čim se povrati ravnoteža vode u tijelu. Ovaj problem takođe može da ukazuje na na ozbiljne bolesti poput pankreatitisa. Uz suhoću usta javlja se i podrigivanje, mučnina, povraćanje, dijareja i bol u levoj strani stomaka. U ovom slučajevima je veoma važno obratiti se ljekaru za pomoć.

-->

Suha usta mogu da budu i simptom dijabetesa. Gastritis i holecistitis su takođe povezani sa ovom pojavom. Osim toga, osoba osjeća gorčinu u ustima, muči je gorušica. Jezik postaje bijeli, a ponekad i žut.

Jedan od simptoma anemije, kao i bolesti pljuvačnih žlijezda jesu i suha usta. Takođe, javljaju se i kod nedostatka vitamina A. Suhoća takođe može biti simptom otoka u ustima, a koji mogu biti benigni i maligni. A ponekad je riječ o oštećenju nervnih završetka odgovornih za rad pljuvačnih žlijezda.

Suva usta su simptom koji ne treba ignorisati, kažu stručnjaci, tako da se snažno preporučuje posjeta ljekaru.

Kada suha usta nisu znak bolesti

Suha usta nisu uvijek uzrok ozbiljnih bolesti, može se raditi o nečemu potpuno bezazlenom. Na primjer, pušači često pate od ovog problema. Oni koji imaju nazalnu kongestiju moraju da dišu na usta, a kao rezultat usna duplja se isušuje i nastaje neprijatan osjećaj suhoće.

Takođe, ovaj simptom se može javiti u tokom menopauze. Suha usta su nezaobilazan problem kod onih koji hrču. Javljaju se i kod povišene temperature i, naravno, dehidracije. Tablete i neki napici mogu da izazovu suhoću usta.

(mondo.rs)