NIKAKO NE KUPUJTE SIR NA PIJACI, Nutricionistkinja Branka Raskrinkala Prodavače: Može Biti Opasno, EVO ŠTA TREBATE URADITI

Novosti Zdravlje

Nutricionistkinja Branka Mirković pričala je o ishrani tokom ljeta, i opasnosti koja vreba iz mliječnih proizvoda.

Popularna srpska nutricionistkinja objasnila je zašto sir ne bi trebalo kupovati na pijaci, ali i na šta da obratimo pažnju kada kupujemo mliječne proizvode u radnji.

Najprije je objasnila kako bi trebalo da izgleda ishrana tokom letnjih dana.

-->

“Prvo i osnovno je, bez masti i začinjenog, začini griju organizam. Unosite kiselo mlijeko, jogurt i mlade sireve. Uzimajte ipak iz prodavnice, nemojte kupovati domaći sir na pijaci jer je sada previše toplo i pitanje je da li su tamo sirevi bakteriološki ispravni tokom ljeta”, rekla je ona.

“Od proteina, plava riba, nemasno meso i mnogo voća i povrća. Napravite tarator salatu, pomješajte krastavac, kiselo mleko, dodajte mirođiju ili origano. Ljudi se pitaju kako da ne budu gladni poslije salate, ali jedan decilitar ulja ima 900 kalorija, jedna kašika 125. Ako dodate više ulja, vi imate kaloričan obrok”, rekla je ona.

Kada su u pitanju mliječni proizvodi nikako ne bi trebalo da budu ispod jednog procenta masti, navodi ona, jer se ispod tog nivoa ubacuje šećer da bi se masnoća nadomjestila.

“Bolje kiselo mlijeko od 2,8 odsto mlečne masti, nego jogurt sa nula odsto, unutra je dodat ugljeni hidrat. Kiselo mlijeko kada otvorite, pa unutra ima vodice, to je surutka i to je jako zdravo. Kefir uvijek može, ne mogu baš svi da ga piju zbog ukusa ali je izuzetno zdrav”, rekla je ona.

U svemu bi, rekla je ona, trebalo imati mjeru.

“Ja nisam za isključivanje bilo čega, sve može umjereno. Možemo mi i kilogram voća dnevno, ali podijelite na pet obroka. Ako pojedete odjednom, opteretićete pankreas. Ako ga jedete više puta pomalo, iskoristićemo i vitamine i minerale, i sve što treba”, rekla je ona.

Izvor:Mondo