Bockanje, Crvene Kvržice I Svrab Su Simptomi OSIPA MORSKOG KUPAČA: Da Li Je Opasan I Koliko Traje Otkriva Dermatolog

Novosti Zdravlje

Osip može da nastane kao reakcija na određene supstance u vodi, ali i iz drugih razloga, a mi vam otkrivamo manje poznate uzroke i tipove osipa, kako biste znali da ih prepoznate i adekvatno reagujete.

Sunce može da naškodi koži i potrebno je da preduzmete mere da ne biste izgoreli i dobili opekotine, ali postoji još nekoliko manje poznatih potencijalnih neprijatnosti koje leto može da donese, a prim. dr Gorana Isailović objašnjava koje su najčešće.

Osip može da nastane kao reakcija na određene supstance u vodi, ali i iz drugih razloga. Navešću manje poznate uzroke i tipove osipa kako biste znali da ih prepoznate i adekvatno reagujete – kaže dr Isailović.

-->

Fitofotodermatitis

Limunov sok ili sok nekog drugog citrusa u dodiru sa kožom koja je izložena suncu može da izazove ozbiljne opekotine koje se zovu fitofotodermatitisa.

– Fotosenzibilizujuće jedinjenje u citrusima koje se zove furokumarin, a ima ga i u peršunu, celeru, paškanatu, paradajzu, aktivira se pod uticajem ultraljubičaste svetlost i izaziva gorući osip u roku od nekoliko sati. Na koži se javljaju plikovi ili crveni otoci koji svrbe, s jakim simptomima, koji su najizraženiji dva do tri dana po izlaganju suncu – kaže dr Isailović.

Budući da ovaj osip zahvata samo područja kože koja su došla u direktan kontakt sa sokom limete, u toj regiji pojaviće se tačkice, prugice ili drugi nepravilni oblici.

Osip morskog kupača

Ako primetite osip ispod kupaćeg kostima nakon plivanja, možda imate osip morskog kupača koji se javlja kada sitne meduze ili morske anemone ostanu ispod tkanine kupaćeg kostima. One oslobađaju toksin koji izaziva alergijsku reakciju na koži.

– Dok plivate, možete da osetite senzacije poput bockanja, a u roku od četiri do 24 sata na područjima koje pokriva kupaći kostim pojavljuju se crvene kvržice, poput ujeda insekata, i dosta svrbe. Kako biste smanjili šansu da dobijete ovaj osip, bilo bi dobro da se istuširate i presvučete odmah nakon plivanja, a kupaći kostim operite vrućom vodom da biste uklonili sve preostale organizme.

Osip plivača

Osip plivača razlikuje se od osipa morskih kupača utoliko što izbija na područjima koja nisu prekrivena kupaćim kostimom.

– On nastaje kad mikroskopski paraziti zaraženih puževa koji žive u toploj, plitkoj vodi jezera, potoka ili mora uđu u kožu i izazovu alergijsku reakciju u vidu sitnih crvenih kvržica ili velikih crvenih udubljenja u koži.

Čovek je za ove organizme slepi domaćin, pa paraziti na koži umiru, ali njihovo prisustvo izaziva intenzivan svrab. Da biste svrab ublažili, nakon plivanja se okupajte epsom, gorkom solju ili kožu istrljajte prirodnim pilingom ili sodom bikarbonom i nanesite hladne obloge

Folikulitis vruće kupke

Jedan ili dva dana nakon kupanja u vodi zagađenoj bakterijom zvanom Pseudomonas aeruginosa, koja se nalazi u zemlji i vodi, postoji mogućnost da se razvije osip na koži koji je poznat kao folikulitis vruće kupke.

– Topla voda razgrađuje hlor koji ubija bakterije, ali osip može da se javi i nakon kupanja u loše održavanom bazenu ili zagađenom jezeru. Simptomi folikulitisa vruće kupke uključuju crveni osip u vidu kvržica, prečnika oko jedan milimetar, koji svrbi i jače je izražen u delovima tela koje prekriva kupaći kostim, kao i svrab ili sitne bubuljice oko folikula dlake.

Iako može da nestane sam od sebe, posetite doktora ako ne nestane kroz nekoliko dana. Moguće je da će vam biti prepisani antibiotici kako biste izašli na kraj sa ovim problemom.

Osip od toplote

Takođe poznat kao miliarija, osip od vrućine se dešava kada znoj zostane u porama i nakuplja se ispod kože. To je posebno problem kod beba, ali može da se dogodi i u bilo kojoj dobi, posebno kada je napolju vruće i vlažno.

– Koža pecka ili svrbi, a pojavljuju se male crvene kvržice ili prozirni plikovi koji lako pucaju. Najčešće se javlja na pregibima, poput pazuha, laktova i prepona. Obično iščezava sam od sebe, a sebi možete da olakšate tako što ćete nositi širu, pamučnu odeću i hladiti kožu.

Polimorfna svetlosna erupcija

Ljudi osetljivi na sunčevu svetlost, koji su u kasno proleće i rano leto izloženi sve intenzivnijem UV zračenju, mogu da dožive pojavu kožnih promena, sa čvorićima i poput koprivnjače.

– Ovaj osip poznat je kao polimorfna svetlosna erupcija. Obično se pojavljuje na grudima, vratu, rukama i licu, a češći je kod žena i kod osoba svetlije puti. Ova reakcija usled preosetljivosti na sunce najčešće prolazi sama u roku od deset dana i javlja se jednom tokom letnje sezone.

Groznica na usnama

Groznica na usnama je posledica virusne infekcije koja se manifestuje sitnim plikovima ispunjenim tečnošću na usnama ili oko njih. Ako ste ranije imali herpes na usnama, možda ćete primetiti da su recidivi češći tokom leta, zbog izlaganja sunčevoj svetlosti. Zato ne zaboravite da na usne nanesete kremu za sunčanje, posebno ako ste imali herpes u prošlosti.

Osip od uboda insekata

Leti se često javljaju osipi izazvani reakcijama na ubod insekta.

– Kod dece je najčešća alergijska reakcija na insekte poput komaraca koje se manifestuju čvoricima koji intenzivno svrbe, na vrhu promene nastaje mehurić koji se raščeše, pa ostaje krasta, često sa sekundarnom infekcijom. Najvažnija je primena repelenta koji tera insekte, a kada je već došlo do uboda koristimo belu miksturu koja suzbija svrab i češanje, ali i hladi kožu. Kod odraslih se ovakve promene takođe javljaju i imaju komplikovani naziv Prurigo acuta adultorum ex insectis, a jednostavnu terapiju mikstura alba ili tečni puder koji se najčešće koristi kod tretmana varičele.

Osip zbog toksina gusenice

Sve je češća i pojava žućkastih plikova na otvorenim delovima kože zbog toksina gusenice, koja napada osobe koje borave pod fluorescentnim svetlom u parkovima, baštama i na šetalištima