NA OVAJ NAČIN SAMI MOŽETE OTKRITI KOJI ORGAN NE FUNKCIONIŠE: Tabela biološkog sata je drevna metoda koja radi BEZ GREŠKE

Novosti Zdravlje

Kineski biološki sat je drevna smjernica prema kojoj su ljudi određivali mnogo stvari u organizmu. Prema vremenskim intervalima u razdobljima od dva sata, postoji značajan pokazatelj kako treba postupati sa organizmom.

Uz pomoć meridijana (kanali za protok energije) dolazimo do saznanja o radu našeg tijela i organizma. U tijelu imamo 12 meridijana, koji funkcionušu po principu dva časa u danu. U pitanju su debelo crijevo, želudac, srce, tanko crijevo, mokraćni kanali, bubrezi, žučna kesa, jetra, pluća, slezina, kardiovaskularni putevi i meridijan trostrukog grejača.

shutterstock-374445541

Svi pomenuti organi (meridijani) se dijele na par YIN i YANG. Yin meridijani su pluća, slezina, srce, bubrezi, jetra i srce, svi ostali pripadaju Yang meridijanima.

Kako se izračunava kineski biološki sat?

Čovjek u određenim vremenskim intervalima prati rad svojih organa, a ta satnica može mnogo da pokaže o radu cjelokupnog organizma. Da biste razumjeli kineski tjelesni sat, prvo treba da shvatite koncept či. Ukratko, to je riječ koja se u kineskoj medicini koristi za opisivanje energije. Sastoji se od energije u svakom smislu te riječi. Na primjer, Zemlja ima či, kao i vaše tijelo, čak i misli i osjećanja.

Kineski tjelesni sat izgrađen je na konceptu či. Tokom 24 sata smatra se da se či kreće u intervalima od 2 sata kroz sisteme organa. Dok spavate, vjeruje se da se či uvlači ka sebi kako bi u potpunosti obnovio vaše tijelo.

Jedan od najvažnijih dvosatnih intervala je između 01:00 i 03:00, kada se vjeruje da jetra čisti krv. Tokom ovog vremenskog okvira tijelo počinje da se priprema za ponovno kretanje či iz tijela. Ne bi bilo loše da zapišete kada imate neku tegobu ili mučninu, a nakon toga pogledajte ovu satnicu i provjerite da li je sve u redu sa vašim organima. Prema satnici ćete vidjeti o kom organu je riječ, a evo kineske drevne satnice i preporuke šta bi bilo najbolje raditi tokom tog perioda.


Tabela kineskog biološkog sata izgleda ovako

clock

3–5 ujutru: Pluća

U ovom peruodu su pluća na vrhuncu energije. Vjeruje se da je idealno vrijeme za vježbanje, za razliku od kasnije tokom dana. 

5–7 ujutru: Debelo crijevo

Smatra se da je ovaj period kada bi sebi trebalo da date dovoljno vremena da poštujete eliminacionu funkciju debelog crijeva.

9-11 h: Slezina

Smatra se da je slezina povezana sa želucem, koji je zadužen za prijem hrane i pića pre nego što ih konačno fermentira. Tokom ovog perioda vjeruje se da slezina pokreće či prema gore.

11–1 popodne: Srce

S obzirom na to da srce predstavlja mir, neophodno je smanjiti stres tokom ovog perioda, smatraju oni koji propisuju kineski tjelesni sat.

13–15: Tanko crijevo

Vjeruje se da se teži obroci tolerišu tokom ovog perioda, jer se či širi i počinje varenje.

15–17. Bešika / bubreg

Vjeruje se da je bubreg zadužen da sadrži či i da je direktno povezan sa bešikom. Zajedno izlučuju neželjene otpadne materijale iz tijela.


7–9 popodne: Perikardijum

Vjeruje se da je perikardijum zaštitnik srca. Ovaj period je kada se či navodno reguliše kako bi se spriječili simptomi, poput mučnine i povraćanja.

9–11 uveče: Trostruki gorionik

Trostruki gorionik odnosi se na sistem organa u cjelini, a smatra se da je ovaj period kada generiše najviše toplote.

1–3 ujutru Jetra

Oni koji vjeruju u kineski tjelesni sat smatraju da je u tom periodu važno dati jetri što manje posla kako bi se mogla usredsrediti na nekoliko svojih funkcija čišćenja. To znači da svoj poslednji obrok u danu pojedete rano i da budete sigurni da je lagan.