JEDNOSTAVAN TEST SA PRSTIMA KOJI MOŽE DA UKAŽE NA RANE SIMPTOME RAKA PLUĆA!

Novosti Zdravlje

Mali broj ljudi povezuje svoje ruke i prste sa stanjem svojih pluća. Ipak, stručnjaci su otkrili trik sa prstima na rukama koji navodno može da otkrije tumor na glavnom respiratornom organu.

Ema Norton, medicinska sestra  na odeljenju onkologije u Bupa, Velika Britanija savetuje da spojite dva kažiprsta kao što je prikazano na slici.

Većina će primetiti procep između noktiju u obliku dijamanta. Ako ovakva praznina nedostaje, to je znak zadebljanja na prstima.

-->
jednostavan-test-sa-prstima-koji-moze-da-ukaze-na-rane-simptome-raka-pluca-2.jpg

Ovaj naizgled beznačajan simptom pojavljuje se čak kod 35% pacijenata koji boluju od raka pluća, prema Cancer Research UK.  

Ovaj test koristi i profesionalno medicinsko osoblje, kao jednu od metoda za utvrđivanje stanja, ali ga možete i sami izvesti, a traje samo nekoliko sekundi.

Ukoliko ne uspete da vidite nikakvu prazninu, odnosno procep, između spojenih noktiju i prstiju, to znači da su vaši prsti otečeni.

Iako nema potrebe za panikom, sestra Norton ipak preporučuje da odete na pregled kako biste bili sigurni. U nekim slučajevima jednostavno može da se radi o natečenim prstima koji su nasledni.

Oticanje se odnosi na promenu oblika prstiju i noktiju. Najčešće počinje promenom na noktu, u smislu da postane mek, a okolna kožica koja ga okružuje je sjajna.

Nokat izgleda mnogo zaobljeniji i deblji kada se posmatra sa strane. Kraj nokta može da se zadeblja, da postane veći, do toga da se iskrivi. Ovo stanje najčešće nije praćeno bolom, a može da zahvati samo jedan nokat, a ne sve.

jednostavan-test-sa-prstima-koji-moze-da-ukaze-na-rane-simptome-raka-pluca-4.jpg

Kako se rak pluća povezuje sa otokom prstiju?

Zašto se prsti zadebljavaju i pri spajanju kažiprsta ne možete da vidite procep, još uvek nije jasno. Smatra se da je izazvano sakupljanjem tečnosti u mekim tkivima na kraju prstiju.

Ovo može biti posledica većeg protoka krvi u području ili zbog hemikalija ili hormona koje oslobađaju tumori. Nizak nivo kiseonika u krvi može isto tako da izazove oslobađanje proteina „vaskularnih endotelnih faktora rasta“.

Ovo može da dovede do oticanja i podele ćelija u perifernom delu noktiju. Oticanje i zadebljanje prstiju najčešće se povezuje sa karcinomom pluća.

Uz pomoć ovog jednostavnog testa lekari mogu mnogo ranije da otkriju bolest. Ipak, ovaj test nije 100% tačan, pa nema potrebe za panikom, dovoljno je samo da obavite pregled. 

M. S. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com