Tragedija U Hrvatskoj: Dečak (13) UMRO Nakon Što Je Popio Piće Koje Piju I Mladi U SRBIJI I BiH

Novosti

Roditelji njegovih prijatelja još su u šoku zbog ove tragedije koja se dogodila pre desetak dana

Dečak (13) iz Zagreba preminuo je Kliničko-bolničkom centru u ovom gradu, nakon što je, kako pišu hrvatski mediji, navodno popio veću količinu energetskog pića, koje mladi piju i u Srbiji.

Lekari su ga dugo reanimirali, ali, nažalost, uzalud. Tinejdžer je preminuo svega nekoliko sati nakon što se zabavljao sa drugarima u bioskopu.

-->

Roditelji njegovih prijatelja još su u šoku zbog ove tragedije koja se dogodila pre desetak dana.

Posle bioskopa, dečaci su se vratili u svoj kraj, gde su se utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju, a tinejdžer se samo u jednom trenutku srušio.

Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu, gde su lekari bezuspešno pokušavali da ga spasu. Ultrazvuk srca pokazao je neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

Opasno i u malim dozama

– Uopšteno govoreći, osim šećera koji nije dobar, za decu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli da uzrokuju trovanje jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu da izazovu neželjene nus pojave, odnosno mogu da budu toksične za mladi organizam – kaže dr Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odeljenja za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu.

Stimulišući sastojci energetskih napitaka dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posledice na čitav organizam.

Cirkulacija i dostava kiseonika i hranjivih materija celom organizmu nedostaje i to utiče na druge funkcije u organizmu, prvenstveno na mozak, bubrege i jetru.

– Puls može da poraste sa, na primer, 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, telo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je spoljni stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se postigne taj broj otkucaja, telo ne može da se smiri. Taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan – opisuje dr Rubić.

Čovekova reakcija na neki virus može dovesti do oštećenja srčanog mišića, što ne mora imati nikakve simptome i ostaje neprepoznato.

– Do jednog trenutka nema nikakvih simptoma, a dan kasnije, čovek može da se nađe u intenzivnoj na aparatima i lekovima koji održavaju život. Energetsko piće može da bude okidač za tu situaciju – govori lekar.

Energetska pića piju i mladi u Srbiji

Omladina u Srbiji konzumira energetska pića i to u velikim količinama. Naime, poznato je i da ih mešaju sa alkoholom, a ta kombinacija nije nimalo bezazlena.

Mnogi ne znaju da zapravo ova kombinacija šećera, kofeina i alkohola može biti kobna po život. (objektiv.rs)