Glatke noge bez URASLIH DLAČICA i CRNIH tačkica: Uz ove savjete brijači vam više neće biti najveći NEPRIJATELJI

Novosti Zdravlje

Neželjene i urasle dlačice, crvenilo, iritacije, hrapava i tačkasata koža nogu koja podsjeća na teksturu jagoda su samo neki od problema sa kojima se nosi svaka žena, posebno u ljetnjim mjesecima. Saznajte kako da izbjegnete sve ove simtopme nepravilnog brijanja.

Njega kože tijela je nešto što vrlo često zimi zapostavimo pa je se sjetimo tek pred ljeto kada treba da je otkrijemo kratkim suknjama, majičicama i šortsevima. Tada naš najbolji prijatelj postaje brijač, koji je ujedno i naš najveći neprijatelj u zavisnosti da li ga pravilno koristimo. Ako smo sa njim vješti i poštujemo sve njegujuće korake koji su potrebni našoj koži kako bi nakon ukljanjanja dlačica ostala glatka onda nemamo problem. Međutim ako ceo ovaj proces radimo na brzinu i preskačemo ključne stvari onda možemo da očekujemo haos na nogama.

cwy6anv

Da, za brijanje je neophodna priprema koliko god to smiješno zvučalo. Da bi brijač nježno i lagano klizio i da ne bi izazvao iritacije, neophodno je omekšati kožu. To ćete najlakše uraditi toplom vodom, tokom tuširanja – dovoljno je samo tri minuta mlaza tople vode na željenu regiju. Ukoliko vam voda nije pri ruci, možete to raditi toplim peškirom ili tkaninom (držite je pet minuta).

-->

Još jedna stvar koju treba da znate kad spavate noge jedva primjetno nateknu, što nije dobro za najmanje dlačice, jer ih nećete skroz obrijati, pa ćete ako se brijete u večernjim satima, postići bolje rezultate.

Sušite brijač
Brijači sa 3-5 oštrica olakšavaju brijanje i smanjuju mogućnost posjekotina. Takodje, birajte one koji sadrže aloja gel koji dodatno njeguje kožu.

Da bi lagano klizio i da ne bi oštetio kožnu barijeru obavezno koristite kremu, pjenu ili losion za brijanje ili blag običan sapun. Izbjegavajte preparate koji u sebi sadrže parfem ili alkohol da ne bi došlo do iritacija, peckanja i svraba.

Ono što treba ozbiljno da shvatite je da neadekvatno održavanje brijača stvara najveće probleme na koži! Dolazi do zadržavanja dlačica između oštrica, pa se tako brijač tupi i “slabije radi”. Zato budite sigurne da ste poslije svake upotrebe dobro očistili oštrice i dobro osušili brijač. Ukoliko ostane vlažan, oštrica se može ubuđati što dovodi do lošijeg brijanja i više iritacija.

zuubcg6kq8c51

Piling ublažava crne pore
Jagodičaste noge se uglavnom javljaju kod osoba koje koriste brijače, ali mogu se dogoditi i onima koji se depiliraju. Ovo stanje karakterišu crvene tačkice po nogama, a nerijetko i iritacije. Kod ovog problema piling je obavezan! Jednom nedjeljno pilingujte svoju kožu tokom tuširanja i lijepo je hidrirajte nakon toga. Piling nikad ne raditi istog dana kada planirate i da se brijete. Obavezno pre brijanja omekšajte kožu. Prvo uklanjajte dlačice u smijeru njihovog rasta, a tek onda suprotno. Nipošto se ne brijte na suvo, već u toku tuširanja uz pomoć pjene.

Svakodnevna hidratacija kože održavaće vlažnost i mekoću, a posebno je važno da dobro hidrirate kožu nakon brijanja, nekim blagim sredstvom, kada je najveća mogućnost da se ona iziritira.

Jogurt briše iritacije
Iritacije u vidu crvenila i peckanja mogu da se umire hladnim oblogama. Umotajte led u kesu, krpu ili maramu i prislonite na problematične dijelove. Crvenilo i otok bi trebalo da se smanje. Možete držati maske od jogurta ili kiselog mlijeka tridesetak minuta, a potom da isperete mlakom vodom.


Nega poslije
Kožu je neophodno nahraniti i umiriti nakon brijanja (ali i nakon depilacije) jer se brijač ponaša kao površinski piling i uklanja mrtav sloj ćelija sa površine kože. Da bi se lakše regenerisala, da ne bi peckala i zatezala losion na bazi umirujućih sastojaka će pomoći. Birajte: aloju, hamamelis, kamilicu, kokosovo ulje ili bilo koje blago i neutralno mlijeko za telo bez alkohola, parfema i visoke koncentracije eteričnih ulja.

Depilacije su rješenje za osobe koje imaju jake dlake koje brzo rastu, jer će ih ona prorediti ukoliko idete redovno. Takođe, smanjuje se vjerovatnoća urastanja dlaka.Da bi postupak uklanjanja dlačica bio manje bolan najbolje je raditi ga na sredini ciklusa jer su žene osjetljivije prije, za vrijeme i neposredno poslije menstruacije.

Postoji nekoliko vrsta depilacija:

toplim voskom – idealna za bikini zonu;

hladnim voskom – idealna za ostale dijelove tijela;

šećernom pastom – za jake i guste dlake

Kupus izvlači urasle dlake

Pojedine osobe su prosto sklone uraslim dlakama. Ukoliko je to slučaj sa vama, a redovni pilinzi kože vam ne pomažu da izađu napolje – najbolje je da pređete na neku vrstu depilacije. Pilingujte kožu jednom nedjeljno u toku tuširanja i na taj način smanjite mogućnost pojave uraslih dlaka. Već urasle dlake možete izvući tako što ćete list svježeg kupusa staviti preko dlake tokom noći ili držati svjež krompir na istoj oko sat vremena.

Autor: Isidora Vasić, magistar farmacije