ZAŠTO NE SMIJETE DOZVOLITI DA VODA ZA KAFU DVAPUT PROKLJUČA: Izuzetno štetna navika za organizam, a svi to radimo

Novosti

Kada u žurbi stavimo vodu za kafu ili čaj često nam se dogodi da se sjetimo tek kada je gotovo sva voda uvjerila. Većina samo dolije novu vodu u već proključalu i zakuha kafu. Međutim, stručnjaci tvrde da je ova navika izuzetno štetna i da je se moramo što prije riješiti.

kaf

Čak i zdravi minerali na ovaj način postaju štetni, što se jasno vidi na primjeru kalcijuma koji na ovaj način stvara kamenac. Istraživavanja pokazuju da se duplim kuhanjem arsen, nitrati i fluor iz vode povećavaju, što je jako štetno za organizam.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u takvoj vodi za piće najveća opasnost visoka količina arsena, jer može da dovede do trovanja, problema sa organima za varenje, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

-->

Voda koja je dugo vrila sadrži i veliku količinu nitrata koji se, kada se duže vrijeme izlože visokoj temperaturi, pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni. Zato sljedeći put kada vam se dogodi da vam voda suviše dugo ključa, ne budite lijenji, te sipajte novu vodu kako biste sačuvali zdravlje.