VELIKE VRUĆINE MOGU UNIŠTITI VAŠE CVIJEĆE, NEMOJTE PRETJERATI SA ZALIJEVANJEM: Ovo su PRAVILA KOJA MORATE ZNATI, ovako se SIGURNO NEĆE OSUŠITI

Novosti

Danas ćemo vam dati neke osnovne savjete o njezi i uzgoju cvjetnica koje najčešće sadimo i uzgajamo na našim balkonima.

Ono što je bito jeste da ne pretjerate sa zalijevanjem biljaka, jer pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena i propadanja biljke. Takođe, pretjerano prihranjivanje može više štetiti, nego pogodovati cvijeću. Cvijeće zalijevajte pri korijenu, rano ujutro ili kasno popodne, vodeći računa da ne zalijevate biljke po listovima i cvjetovima. Mjesto, na kojem ostane kapljica vode na cvijetu ili listiću prilikom zalijevanja, pojavom sunca “progoriće” i pojaviće se smeđa pjega, čime se narušava lijep i zdrav izgled biljke.

Na sunčanim stranama najčešće sadimo surfinije, puzave ili grmolike muškatle, verbena, kadifice, lediće, tamjaniku, ageratum i sl. pa evo i nekih savjeta za njihovu njegu:

Petunija –potrebne su joj velike količine sunčeve svjetlosti. Najbolje uspijeva na direktnom suncu ili na polusjenovitom mjestu, a također je vrlo važno da je se redovno zalijeva. Ne podnosi prevelike vrućine ni suše pa je najbolje zalijevati svakodnevno, odstajalom vodom ili kišnicom, u podložak u jutarnjim časovima. Zemlja će tako sama uzeti vode koliko joj je potrebno. Ne podnosi zalijevanje listova, pa je zalijevajte isključivo uz samu stabljiku

petunija

Sadnicu je dobro oblikovati tako što ćete otkinuti vrh kako biste pospješili razgranatost i dobili grmolik oblik. Petunije se moraju redovno orezivati, kako bi dodatno pospješili cvjetanje. U protivnom bi listovi mogli požutiti. Petunijama je potrebna prihrana bogata željezom, kalcijem i fosforom, a prihranjujte je svake dvije sedmice.

Surfinija – vole polusjenovita i sunčana mjesta, obvezno  zaštićena od vjetra. Što više svjetlosti i sunca dobije, to će bolje cvjetati. Mora se redovno zalijevati. Voda mora biti mlaka, a najbolja će biti ona odstajala. Ako je držite na sunčanom mjestu, tokom ljeta je zalijevajte i do dva puta dnevno. Obvezno izbjegavajte zalijevanje tokom velikih vrućina. Preporučuje se zalijevanje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima kada popuste vrućine. Iako voli vodu, budite oprezni kod zalijevanja. Surfinijino korijenje ne bi smjelo biti stalno i potpuno u vodi jer bi to moglo izazvati truljenje korijenja, a biljku bi mogle napasti razne bolesti. Zemlja mora biti stalno vlažna, ali ne i mokra i natopljena. Posebno će joj smetati mokra zemlja tokom noći. Surfiniji će za rast trebati redovita i bogata prihrana kako bi kvalitetno i obilato cvjetala. Ako surfinija izgleda blijedo, listovi joj nisu lijepe zelene boje i počinju poprimati žutu boju, nedostaje joj prihrane. Preporučuje se prihrana sa povećanim udjelom fosfora i željeza ili čak čisto željezo kojim je potrebno prihranjivati biljku  jednom sedmično.

5b22252e-4960-4a83-a25e-4b320a0a0a67-81233-690x480

Puzava ili grmolika muškatla – pogoduje im svijetlo mjesto, zaštićeno od podnevnog sunca. Zalivaju  se redovno i umjereno.   Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, da listovi ne bi uvenuli. Previše vlage i pretjerano zalijevanje izaziva truljenje korijena i zato zemljište treba da bude ravnomjerno vlažno. Pri zalijevanju treba vlažiti isključivo zemlju. Prihranjuje se đubrivom za muškatle ili prihranom za cvjetnice 1-2 puta sedmično. Biljku povremeno treba podrezati i ukloniti ocvale cvjetove kako bi se potaknulo nastajanje novih.

216133-shutterstock-288740156-share

Kadifica – izuzetno otporna na nepovoljne uslove uzgoja. Ne zahtijeva redovno i prekomjerno zalijevanje. Odlično podnosi sušu, a uspijeva na suncu i polusjeni. Da bi obilno i dugo cvjetala, uvele i suhe cvjetove odstranite i prihranjujte je sa prihranom za cvjetnice. Obavezno je zalijevajte pri dnu, nikako po listovima i cvjetovima.

ad
Ledić – voli sunčana ili polusjenovita mjesta. Zbog krhkih izdanka koje je lako slomiti treba izbjegavati sadnju na mjestima koja su izložena jakim vjetrovima. Voli obilno zalijevanje prilikom kojeg treba paziti da se  voda ne zadržava u tanjiriću ili saksiji, jer može doći do truljenja korijena. Ne smije se zalijevati po cvjetovima i listovima. Savkih 15 dana se prihranjuje đubrivom za cvjetnice.

opisanie-sortov-begonii-vechnocvetushej-posadka-i-uhod-v-otkritom-grunte

Tamjaniku – podnosi  sunčana, polusjenovita pa čak i sjenovita mjesta. Zemlja mora uvijek biti vlažna.  Zalijeva se odstajalom vodom ili kišnicom svakih 5-7 dana, a može i češće ako su velike vrućine.  Povremeno orošavajte listove. Prihranjujte je jednom mjesečno tokom perioda vegetacije.

Ageratum – odgovara mu sunčano ili polusjenovito mjesto koje nije izloženo udaru vjetrova. Biljka zahtijeva redovno zalijevanje, najbolje ujutro. Budući da ima snažan korijen, cvijet lako podnosi nedostatak vlage. Poželjno je da prilikom zalijevanja, voda ne pada na lišće i cvijeće. Preporuča se pokrivanje grmlja tokom kiša. Prihranjuje se svake tri sedmice mineralnim i organskim gnojivima.