Otac Zbog Sinovih Igrica Morao Prodati Vozilo: ‘Čestitam, Oderali Ste Me, Uspjeli Ste Zaraditi Na Mom Djetetu’

Novosti

Kombinacija djeteta koje nije svjesno da troši stvarni novac u igrama i roditelja koji nije svjestan da se u igrama može trošiti stvarni novac često zna biti kobna. Jedan takav primjer postala je i porodica Mutaza iz sjevernog Walesa, piše HCL.hr.

Sedmogodišnji dječak Ashaz igrao je mobilnu igru Dragons: Rise of Berk. Kao i u većini igarica na mobilnim telefonima, bilo mu je ponuđeno da ubrza napredak u igrici a on je tu priliku iskoristio, prenose mediji.

Ukupno je 29 puta izvršio kupovinu različitih bonusa koji su u vrijednosti varirali od 5 do 260 maraka (od 2 do čak 100 funti). Stvarne mikrotransakcije Njegov otac Muhammad kaže kako mu je sin igrao igru samo sat vremena i da on nije imao pojma kako trošenje stvarnog novca u igri nije ograničeno. To jest, ograničeno je – ali samo iznad iznosa od 250 maraka (109 funti). Troškovi od mikrotransakcija na kraju su se popeli do iznosa od skoro 3000 maraka odnosno 1289.70 funti.

-->

Djetetov otac prvo je mislio da mu je neko ukrao karticu, ali za svaku transakciju dobio je račun pa nije mogao osporiti ono što se dogodilo. Da bi otplatio spomenuti dug, Muhammad je morao prodati svoje porodično vozilo Toyotu Aygo. Od Applea je dobio odštetu nešto manju od 500 KM, tačnije 207 funti, dok se kreatorima igre obratio riječima “Čestitam, oderali ste me, uspjeli ste zaraditi na mom djetetu”, prenose mediji. (Tuzlanski.ba)