KOJE DRVO ZASADITI PORED KUĆE? Poslušajte savjete STARIH SLOVENA i donesite blagostanje vašoj porodici

Novosti

Stari Sloveni živjeli su u skladu sa prirodom od koje su dobijali hranu i lijekove, a i danas stručnjaci smatraju da treba saditi biljke koje su autohtone i oduvijek poznate u našem podneblju.

Mnoga religijska vjerovanja o biljkama Slovena sačuvana su do danas kroz hrišćanstvo, poput onog da hrast ne treba sjeći i da granu treba unijeti za Božić.

Na krov kuće stavlja se čuvarkuća ili, pak, perunika, jer štiti od groma. Blizu kuće se ne sadi bagrem, jer mu je staro ime bilo nerod. Takođe, bagrem ne treba kalemiti.

Ukoliko je neko drvo isječeno jer se osušilo, ili je korijenje počelo da uništava temelje kuće, možda je vrijeme da se preoblikuje dvorište i da se prednost da biljkama koje su poštovali naši preci.

Prvo treba zasaditi drveće i žbunje, a onda i cvjetnice.

HRAST lužnjak je najljepši ukras koji dvorište može da ima, jer je krošnja lijepo razgranata i pravi “debeo” hlad. Prija mu blizina vode, a ovo sveto drvo simbol je dugovječnosti.

hrast

BREZA je sinonim za postojbinu Slovena, ali i pokazatelj da li je okruženje zagađeno.

Sloveni su od mladih grana breze pravili metle, a od kore baklje (lile) koje su paljene za Ivanjdan. Kora je korišćena i kao zaštita za cipele kad je dubok snijeg. Breza, međutim, ne podnosi zagađen gradski vazduh i ukoliko se suši – to nije dobro mjesto za život.

LIPA je za Slovene bila sveto drvo, jer su cvjetovi ljekoviti. Lipa pčelama daje dobru pašu, a medovina je bila glavni izvor slasti za Slovene. Lipov ugalj prečišćava vodu. Međutim, lipa se sadi sa strane, blizu, ali ne i iznad garniture za sjedenje.

VRBA je u vrijeme kada su kažnjavana djeca nazivana “mirko”, a vrbovim grančicama se na Mladence, Lazarevu subotu i Cveti, udaraju djeca riječima “rasti kao vrba”. Kora vrbe je ljekovita za prehladu.

ORAH je drvo koje bi trebalo da se nalazi u svakom dvorištu, jer su plodovi sastavni dio trpeze za Badnje veče, ali i svakog slavlja (u torti). Stari Sloveni su od oraha cijedili ulje.

GLOG je ljekovit za srčana oboljenja, a ujedno i najmoćnije sredstvo protiv vampira i demona. Ovo je žilav, listopadni žbun koji može da bude bijel, crn ili crven, a bobice se beru kada sazru i prave se džemovi, čaj, sok… Idealan je da se oblikuje i kao živa ograda, a prilikom sađenja treba dodati kreč u sadnu rupu.

DREN prvi cvjeta u proljeće, a zrele plodove daje u jesen. Drenom se kuće kite za Đurđevdan jer je simbol zdravlja, a za Bogojavljenje se daje djeci da pojedu drenov cvijet da bi bili, otporna na bolesti.

JABUKA je omiljeno voće, ne jedu se prije Petrovdana i važan su svadbeni detalj. Srbi su oduvijek kalemili jabuke, a ko to nije radio, nije smjeo da ih siječe. Domaća sorta petrovača ima bujno okruglo stablo i plod sazrijeva u julu. Sadnice koštaju 200 dinara.

ŠLJIVU su Srbi gajili i u postojbini i od tada je sačuvana najkvalitetnija sorta za sušenje, požegača. Pokožica sadrži najkvalitetnija etarska ulja.

Izvor: dnevno.rs