FRIZURA KOJU ŽENA TREBA DA IZBJEGAVA NAK0N 50. GODINE: Izgledat ćete starije nego što jeste

Novosti

Mnogi frizeri složili su se oko frizure koju žene preko 50 godina ne bi trebalo da nose, jer čini da izgledaju starije.

Modni kritičari složili su se oko nekoliko komada odjeće koje žene nakon što napune 50 godina, nikako ne bi trebalo da nose, a osim odjeće na listi su se našla i frizura koja nas nakon ulaska u 6. deceniju može učiniti samo starijim.

Riječ je o dugoj kosi koja je sinonim za mlade djevojke. Činjenica je da kod ljudi – i kod žena i kod muškaraca – kosa stari. A održavati ih u urednom stanju – takvom koje ne nagovještava starenje cijelog organizma – postaje sve teže.

262359-demi-mur-ff

Osim toga, kosa nas može “progutati” i učiniti da izgledamo mnogo starije. Kvalitet dlake s godinama se mijenja, kao i gustina kose, a sasmim tim je i dosta teže njegovati je.

Staroj kosi nedostaje vlaga, ona je sklona krzanju i opadanju. A farbanje može samo doprinijeti bržem oštećenju. S godinama žensko tijelo počinje da proizvodi manje estrogena, hormona koji je odgovoran za životni ciklus ćelija kože i kose.

Ali nisu samo dame suđene na propadanje kose. I muškarci istu muku muče.

I nije u pitanju nikakva tradicija, da vas ne lažemo: Ženama u starijoj dobi ne stoji lijepo duga kosa jer je ona tada obično tanka i isušena, te izgleda stvarno loše.