OVE TAJNE ZNAJU SAMO EKSPERTI: Cvijeće raste KAO LUDO , uradite JEDNOSTAVNU STVAR i svi će biti ljubomorni na vaše biljke!

Cvijeće Novosti

Da bi kućne biljke lijepo izgledale i krasile prostor, o njima moramo da brinemo. To nije uvijek jednostavno jer nam se čini da i pored sve naše brige, redovnog zalivanja, orezivanja… one ipak ne “rade” kako bi trebalo.

Ljuska od jaja

Ljuske od jaja najčešće bacamo, a zapravo možemo da ih iskoristimo kao prirodno đubrivo za kućne biljke. Ljuske sadrže dosta kalcijuma i sprječavaju truljenje korijena, a pritom teraju i puževe od biljaka.

Prije nego što ih dodate cvijeću, ljuske držite u vodi pet-šest dana, a zatim ih dodajte u zemlju – to možete da radite jednom nedeljno.

Osim toga, vodu u kojima ste držali ljusku takođe možete da iskoristite za cvijeće. Pomešajte tekuću vodu sa vodom u kojoj ste držali ljusku jaja u odnosu 5:1 i time zalijte biljke – dobro je za koren, a takođe će biljka biti i gušća, žbunastija.

Voda od kuhanih jaja

Nakon kuhanja jaja sačuvajte vodu za zalivanje cvijeća jer je puna kalcijuma od kojih biljke imaju mnogo koristi.

Naravno, prije zalivanja biljaka ostavite da se voda potpuno ohladi.

Aspirin za jači imunitet biljke

Istraživanja pokazuju da kada se voda u kojoj je rastrvoren aspirin naprska na seme biljke zasađeno u zemlju, klijanje je 100 odsto bolje.

Ovom vodom prskajte biljke jednom na tri nedelje, kako biste ojačali imunitet biljke i stimulisali cvjetanje.

Jedan aspirin dovoljan je za 4,5 litara vode.

Ekseri za bolju zemlju

Gvožđe pomaže biljkama da proizvode hlorofil, što je hrana za biljke. Logično, što više hrane, biljka će brže da se razvija i raste.

Zato stručnjaci savetuju da u zemlju ubacite eksere, kako biste je obogatili gvožđem. Biljku okružite ekserima koje ćete zabosti u zemlju – koliko će vam tačno trebati zavisi od veličine biljke i saksije, ali otprilike će biti dovoljno sedam-osam eksera.

Talog kafe je hrana za biljke

Kada ispijete kafu, umesto da prospete talog, njime nahranite biljke. Eksperti kažu da je ovo sjajno prirodno đubrivo za biljke jer sadrži tri veoma važne komponente koje su im potrebne – azot, kalijum i fosfor.

Ukoliko budete dodavali ovo đubrivo u zemlju, biljka će rasti brže i biće gušća.

(MONDO)