OVE TAJNE ZNAJU SAMO EKSPERTI, A OD NJIH CVIJEĆE RASTE KAO LUDO: Isprobajte ih i svi će vam zavidjeti na biljkama!

Cvijeće Novosti

Stručnjaci otkrili nekoliko sjajnih trikova uz koje cvijeće napreduje neviđenom brzinom!

Da bi kućne biljke lijepo izgledale i krasile prostor, o njima moramo da brinemo. To nije uvijek jednostavno jer nam se čini da i pored sve naše brige, redovnog zalivanja, orezivanja… one ipak ne “rade” kako bi trebalo.

images

Ljuska od jaja

Ljuske od jaja najčešće bacamo, a zapravo možemo da ih iskoristimo kao prirodno đubrivo za kućne biljke. Ljuske sadrže dosta kalcijuma i sprječavaju truljenje korena, a pritom tjeraju i puževe od biljaka.

Prije nego što ih dodate cvijeću, ljuske držite u vodi pet-šest dana, a zatim ih dodajte u zemlju – to možete da radite jednom nedjeljno.

Osim toga, vodu u kojima ste držali ljusku takođe možete da iskoristite za cvijeće. Pomiješajte tekuću vodu sa vodom u kojoj ste držali ljusku jaja u odnosu 5:1 i time zalijte biljke – dobro je za korijen, a takođe će biljka biti i gušća, žbunastija.

Voda od kuhanih jaja

Nakon kuhanja jaja sačuvajte vodu za zalivanje cvijeća jer je puna kalcijuma od kojih biljke imaju mnogo koristi.

Naravno, prije zalivanja biljaka ostavite da se voda potpuno ohladi.

Aspirin za jači imunitet biljke

Istraživanja pokazuju da kada se voda u kojoj je rastrvoren aspirin naprska na sjeme biljke zasađeno u zemlju, klijanje je 100 odsto bolje.

Ovom vodom prskajte biljke jednom na tri nedjelje, kako biste ojačali imunitet biljke i stimulisali cvjetanje.

Jedan aspirin dovoljan je za 4,5 litara vode.

Ekseri za bolju zemlju

Gvožđe pomaže biljkama da proizvode hlorofil, što je hrana za biljke. Logično, što više hrane, biljka će brže da se razvija i raste.

Zato stručnjaci savjetuju da u zemlju ubacite eksere, kako biste je obogatili gvožđem. Biljku okružite ekserima koje ćete zabosti u zemlju – koliko će vam tačno trebati zavisi od veličine biljke i saksije, ali otprilike će biti dovoljno sedam-osam eksera.

Talog kafe je hrana za biljke

Kada ispijete kafu, umjesto da prospete talog, njime nahranite biljke. Eksperti kažu da je ovo sjajno prirodno đubrivo za biljke jer sadrži tri veoma važne komponente koje su im potrebne – azot, kalijum i fosfor.

Ukoliko budete dodavali ovo đubrivo u zemlju, biljka će rasti brže i biće gušća.