OD SVEG CVIJEĆA, DRAGOLJUB JE NAJKORISNIJA BILJKA U DVORIŠTU ILI NA TERASI! MORATE GA POSADITI: Evo zašto!

Cvijeće Novosti

Oni koji su jednom gajili dragoljuba u bašti ili na terasi, to čine svakog narednog ljeta, jer znaju ovu tajnu

Dragoljub ili dragašac je višegodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Perua i Meksika. Veoma je atraktivan cvijet i svakom dvorištu ili terasi daje posebnu dozu privlačnosti.

Međutim, postoji čak 5 praktičnih razloga zašto dragoljub treba da krasi vašu baštu:

-->

1. Privlači korisne insekte u baštu – pčele i druge oprašivače.

Pčele su potrebne radi našeg opstanka na ovoj planeti. Stoga se postarajte da vaša bašta ima one biljke koje pčeli prijaju. Dragoljub je definitivno jedna od njih.

flowering-houseplants-for-beginners

2. Dragoljub prija voću i povrću, tj. odlična je biljka-komšija

Osim što privlači oprašivače, dragoljub će odbiti i štetočine daleko od pasulja, paradajza i biljaka iz porodice kupusa. Dragoljub je i odličan komšija biljkama kao što su tikvice i krastavci jer miris ovog cvijeća odbija i zbunjuje mnoge štetočine.

3. Odličan je pokrivač tla

Dragoljub je otporan na sušu i služi kao odličan pokrivač tla. On je korisan u suhim i toplim oblastima, jer smanjuje iparavanje zemlje. Takođe spriječava rast korova, tamo gdje pokriva zemlju.

Kao pokrivač tla, dragoljub će posužiti i za hranjenje siromašnog tla, jer je poznat kao zeleno đubrivo. Kad mu “prođe vrijeme” jednostavno ga ostavite da istruli na mestu nakojem je rastao i tako će nahraniti tlo na kojem je rastao.

climbing-nasturtiums

4. Odličan je pokrivač ograda, neuglednih zidova i taraba

Ako posadite dragoljuba na mjestu koje je neugledno, kao recimo stari zid ili loša ograda, ova biljka će brzo da pokrije to područje i učini da vaša bašta izgleda magično.

growing-nasturtiums-from-seed-to-showstopper-outdoor-planters

5. Dragoljub je jestiva biljka

Cvijeće, lišće, kao i pupoljci od dragoljuba su jestivi i koristi se za pripremu jela u mnogim kulturama.

Listove i cvjetove dragoljuba možete da pomešate sa zelenom salatom, začinite sirćetom i ulje i poslužite uz glavno jelo.