ZNATE LI DA OVE 2 NAMIRNICE ŠTITNA ŽLIJEZDA NIKAKO NE VOLI: Odmah ograničite unos

Novosti Zdravlje

Na zdravlje štitne žlijezde treba da mislimo na vrijeme i da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali ovu važnu žlijezdu i kako bi ona mogla nesmetano da obavlja svoje funkcije.

stitnjaca

1. Pržena i prerađena hrana

Sa njom nećete unijeti u organizam ništa dobro, ali ćete zato unijeti mnogo više natrijuma i loših masnoća nego što ste planirali. Ove supstance imaju negativan uticaj na cijelo tijelo, pa tako i na štitnu žljezdu.

-->

2. Gluten

Ovo se odnosi na osobe koji ga teško podnose, a prema istraživanjima, veliki broj pacijenata s bolestima štitne žlijezde ima i celijakiju.

ŠTA VOLI ŠTITNA ŽLIJEZDA?

Da biste poboljšali rad štitnjače i regulirali proizvodnju hormona, vrlo je važno pripazitina prehrambene navike. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminima B grupe i željezom. Također, povećajte unos namirnica koje su bogate vitaminom A.

Nećete pogriješiti ako jedete više svježih i organskih namirnica koje su bogate antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim tvarima.

Štitnoj žlijezdi možete pomoći i kvalitetnim dodacima prehrani, u obliku vitamina i minerala. Ali, morate paziti jer nisu svi dodaci prehrani dobri za njeno zdravlje. Mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lijekovima koje možda već uzimate kao propisanu terapiju.

Dobar izbor

Zato je bitno znati koje vitamine i minerale je neophodno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez. Preporučeni su: jod, vitamini B grupe, cink i selen te hrana bogata L-tirozinom.

Pomoć u održavanju zdravlja štitne žlijezde nude i nemasno meso, riba iz hladnih mora, lan i grah. Organska jela posebno su dobar izbor jer ne sadrže određene steroide i hormone koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju hormona štitnjače.

Dobri izvori omege-3

Omega-3 masne kiseline su važne za štitnu žlijezdu. Tunjevina i losos su dobri izvori ako je riječ o ribi ulovljenoj u moru, a ne onoj uzgojenoj u ribnjacima. Da bi imala omega-3 masne kiseline, riba treba jesti alge. Lanene sjemenke, također, pomažu štitnjači. Sameljite ih u mlinu za kafu pa ubacite u jogurt, salate i supe. U kuhana jela dodajte ih nakon što je jelo skuhano, a ne ranije.

Vježbanjem do zdravlja

Ako se ne pokrenete, neće se pokrenuti ni vaša štitnjača. Vježbanje je važan faktor u brizi za cjelokupno zdravlje, a kod štitnjače je presudno. Ako bolujete od poremećenog rada ove žlijezde, za vas nisu naporni treninzi koji od vas očekuju da prelazite granice izdržljivosti.

Prevelik napor izazvat će u vašem tijelu dodatno iscrpljivanje i stvoriti novi pritisak na već narušenu štitnjaču. Zato, krenite s laganim vježbama, šetnjom, aerobikom, vožnjom bicikla, a onda povećavajte svoju izdržljivost i snagu.

(Stil.kurir.rs/avaz.ba)