ZAŠTO SE JAVLJAJU BUBULJICE “U KOSI”?: 2 su razloga za ovu neprijatnu pojavu, dermatolog objašnjava kako da ih uklonite!

Novosti Zdravlje

Bubuljice na dijelu čela koji “prelazi” u kosu, ili oko ušiju blizu kose, javljaju se zbog greške pri umivanju.

Zašto se pojavljuju bubuljice na koži blizu kose? Često ćete ih vidjeti ljeti, ali nisu rijetke ni zimi, kada ih pripisujemo kapama ili drugom zimskom “aksesoaru” koji nam dodiruje čelo, a koji nosimo zbog hladnoće.

Ljeti se pojavljuju zbog pojačanog znojenja, posebno ako koristite razne proizvode za oblikovanje kose.

“Ulja, gelovi i serumi mogu slučajno dodirnuti čelo dok ih nanosimo prstima. Malo ko će se sjetiti da obriše čelo poslije nanošenja, zbog čega ovi proizvodi, koji nisu pravljeni za kožu, zatvaraju pore i štete koži. Potom se znojimo, lučimo sebum i bakterije se množe na koži”, objasnila je dermatolog Tanja Kormeili.

Dio blizu linije kose je, međutim, dio lica koji najčešće zanemarimo kada se umivamo.

“Zbog toga pravimo dva problema. Šminka, ili čak obična hidratantna krema, neće biti oprani sa tog dijela kože. A kada peremo kosu, najčešće nećemo šamponom masirati i taj dio čela”, objasnio je triholog Šab Reslan.

Dakle, jednostavno rečeno, dio čela koji je najbliži kosi nije baš najčistiji dio lica. Obavezno ga perite blagim sapunom kada se umivate, i dobro ga operite kada šamponirate kosu. I problem bi trebalo da nestane!

(MONDO)