ZAČIN KOJI 0BARA ŠEĆER U KRVI: Rezultati vidljivi za nekoliko sedmica, a najbolje je uzimati ga ujutru

Novosti Zdravlje

Iako ga mnogi smatraju dodatkom poslastica, ovaj začin se dugo koristi u kineskoj medicini.

Nivo šećera u krvi se mora održavati u granicama normale tokom cijele godine, a praznični period nije izuzetak. Ukoliko je se ne kontroliše može izazvati niz zdravstvenih komplikacija, a jedan začin dokazano smanjuje nivo šećera u krvi. Cimet je blago gorkastog, zemljanog ukusa i dodaje se mnogim jelima, poslasticama ali i kuhanom vinu. Da osim što jelima daje poseban šmek, snižava i nivo šećera u krvi tvrdi nutricionista Rob Hobson.


“Šećer u krvi nakon obroka odnosi se na nivo šećera u krvi nakon jela. Nivo šećera u krvi prirodno raste nakon jela, tako da telo oslobađa insulin da usmjeri glukozu u ćelije. Stepen do kojeg raste nivo šećera u krvi zavisi od sastava vašeg obroka. Obrok bogat brzo svarljivim ugljenim hidratima će izazvati značajniji skok nivoa šećera u krvi”, rekao je nutricionista i istakao da se cimet pokazao kao dobar saveznik u borbi protiv visokog šećera.

-->

“Istraživanja sugerišu da cimet može da ublaži skokove nivoa šećera u krvi. Ako dodate samo šest grama cimeta u porciju pudinga smanjićete insulinsku rezistenciju i poboljšati unos glukoze u mišićne i masne ćelije i smanjiti proizvodnju glukoze u jetri”, tvrdi nutricionista i ističe da je najbolje cimet uzimati na prazan stomak.

“Kora cimeta sadrži jedinstvene, antioksidativne polifenole koji aktiviraju insulinske receptore, tako da efikasnije reaguju na insulin. Nekoliko studija pokazuje da uzimanje ekstrakta cimeta ujutru na prazan stomak može smanjiti prosječne nivoe glukoze, triglicerida i lošeg holesterola”, tvrdi Hobson.

Navodi se i da svakodnevno uzimanje cimeta značajno snižava nivo šećera u krvi za otprilike četiri do 18 nedelja.

Tekst: Lepa&Srećna