TEST OD 25 SEKUNDI POKAZUJE DA LI VAM JE ZDRAVLJE UGROŽENO! Uradite ga odmah i saznajte da li ste u opasnosti

Novosti Zdravlje

Pravilno disanje omogućava našem organizmu dovoljno kiseonika, utiče i na pritisak, rad srca ali i raspoloženje.

Vježbe disanja primjenjuju se da bismo lakše zaspali ili odagnali stres, a jednostavan test od 25 sekundi pokazaće da li pravilno dišete.

Sjedite i umirite se, i onda polako i duboko udahnite punim plućima. Zapušite potom obe nozdrve i držite vazduh koliko god možete, dok vam tijelo prirodno ne stavi do znanja da bi trebalo da ispustite vazduh.

-->
breathe-crop

“Ako ste ga zadržali 25 sekundi, nalazite se u grupi koja dobro diše. Preko toga, i imate značajan kapacitet pluća, ali sve ispod 25 sekundi je znak za uzbunu”, rekao je Patrik Mejkun, stručnjak za disanje.

On kaže da je “rezultat” od 15 ili čak deset skundi ozbiljan razlog za brigu jer je kapacitet pluća umanjen, ali da postoji način da pravilnije dišete čak i ako ste dobili nizak broj.

“Prvo pravilo je, nemojte disati na usta. Uvijek dišite na nos, na taj način organizam zadržava više kiseonika”, savjetovao je Mekjun.

“Svaku fizičku aktivnost obavljajte zatvorenih usta. Mišići će stvarati ugljen dioksid koji neće imati gdje da ‘ode’ i razvićete veću toleranciju na pritisak ugljen dioksida. Telo će se prilagoditi za četiri do šest nedjelja i manje ćete biti zadihani nakon napora”, rekao je on,prenosi Mondo.