SVI ZNAJU DA JE JABUK0VO ZDRAVO, ALI OVO SIRĆE JE ELIKSIR ZA PPROBAVU: Jedna kašičica u čaši vode za bolji rad crijeva!

Novosti Zdravlje

Umeboši sirće, drevni eliksir koji su koristili samuraju – pozitivno djeluje na probavu, jača želudac i rad crijeva, a evo koje još prednosti iam njegova upotreba!

Više puta smo čuli za pozitivna dejstva jabukovogsirćeta po zdravlje, ali malo ko zna za japansko umeboši sirće koje je istovremeno i začin i prirodni lijek. Ovo sirće se sve češće može naći na policama kuhinja širom svijeta, kako zbog ukusa, tako i zbog zdravstvenih prednosti.


Umeboši sirće se priprema specijalnim postupkom kiseljenja umeboši, japanskih šljiva i predstavlja izuzetno alkalnunamirnicu koju su prema vjerovanjima u ljekovite svrhe koristili samuraji. Umeboši je vrsta japanske šljive koja je po karakteristikama sličnija kajsiji. Sirće se pravi tako što se japanske šljive pomešaju sa listovima šisoa (japanske koprive) i kombinuju sa morskom solju. Ovi sastojci prolaze kroz jednogodišnji proces mlečne fermentacije, zbog čega ćete takođe moći da uživate u blagodetima fermentisane hrane ako konzumirate ovu namirnicu.

-->

Kako na organizam djeluje umeboši sirće:

Antimikrobna svojstva – Koristi se kod dijareje i smanjuje rizik od infekcija i bakterija.
Kontroliše nivo krvnog pritiska – Male doze sirćeta u Japšanu koriste osobe sa visokim pritiskom, jer sadrži manje natrijuma nego so.
Korisno za varenje – umeboši je odličan
za ubrzavanje metabolizma
, borbi protiv jutarnje mučnine i problema sa varenjem.
Pomaže kod poremećenog rada želuca i pospešuje varenje hrane i razvoj zdrave crijevne flore (korisnih mikroorganizama) – neutrališe štetne mikroorganizme.
Pomaže kod mamurluka.
Podstiče detoksikaciju –
čisti organizam od toksina
, posebno jetru, i štiti tijelo od slobodnih radikala
Podiže energiju i djeluje protiv umora
Kako se koristi umeboši sirće:
Služi kao začin za salate i čorbe, sosove, prelive, a upotrebljava se i pri pripremi turšije. Kod probavnih smetnji može se upotrebljavati u svojstvu napitka, tako što jednu kašičicu sirćeta sipate u čašu vode, promešate i popijete.

Napomena: Prije upotrebe sirćeta u lekovite svrhe posavetujte se sa svojim ljekarom!

Izvor: Sensa