STOMATOLOZI UPOZORILI/ 1 GREŠKU SVI PRAVIMO, ZBOG NJE SMO “KREZAVI”: Samo na jedan način se pravilno peru zubi

Novosti Zdravlje

Foto: Ilustracija

Sve o pravilnoj oralnoj higijeni.

Pravilo od tri minuta, koliko treba da traje pranje zuba, svi znaju. A da li postoji još nešto što ne radimo, a trebalo bi ukoliko želimo da imamo lijepe, bijele i zdrave zube i desni?

-->

Prije svega, obratite pažnju na stanje četkice za zube – treba da se mijenja na svakih mjesec i po do dva, kažu stomatolozi. Dlačice bi trebalo da budu ujednačene, četkica ne sme da bude “raščupana”. Mora da bude  savršeno čista i ne smije da se pere vrućom vodom i sapunom, odnosnom sredstvom za pranje.  Nakon pranja zuba, temeljno isperite četkicu i stavite je u uspravan položaj u čašu.

Obavezno obratite pažnju na zubnu pastu. Na primjer, perete li zube istom pastom kao i vaša djeca? Za odrasle postoje paste sa određenom količinom fluora i nekim drugim sastojcima koje se odraslima preporučuju.

Drugi važan element oralne nege je zubni konac. Konac mora da bude čist, a oni sa voštanim premazom se posebno preporučuju jer savršeno prodiru u međuzubne prostore i uklanjaju i najmanje ostatke hrane. Svaki put koristite nova konac – ni slučajno nemojte jedan upotrebljavati nekoliko puta!

I da se vratimo na pravilo broj jedan – ne zaboravite da četkate zube najmanje 2-3 minuta. Svaki zub mora biti očišćen sa svih strana. Nakon postupka, proverite zube na glatkoću, svežinu i prijatan dah. Ako osetite hrapavost na površini zuba, ponovite postupak.

Kada treba da se peru zubi?

Uveče, nakon što ste pojeli večeru, pogledali televiziju i pošli ste u krevet, tada je najvažnije da operete zube. Operite ih temeljno i koristite konac. Velika zabluda jeste da se zubi peru ujutru po buđenju. Takav način nema svrhu, osim da vas oslobodi neprijatnog “noćnog” zadaha. Zubi se peru nakon doručka, jedino tako se uklanja mogućnost da hrana istruli u ustima i izazove karijes. Postupak takođe ne treba da traje duže od tri minuta, ali će obezbijediti higijenu i dobro oralno zdravlje za cijeli dan.