Sok od aronije – ljekovita svojstva, kako napraviti i u kojim količinama pit

Novosti Zdravlje

Aronija je svoju popularnost tek nedavno stekla, a njena nevjerovatna ljekovitost proučava se u laboratorijama širom svijeta.

Aronija raste u obliku grma koji može dosegnuti visinu od 1,5 do 2,5 m. Ako se odlučite da je uzgajate, znajte da oko nje nema puno posla, jer može podnijeti razne uslove.

Ljekovita svojstva aronije:

-->

spriječava bolesti srca i krvnih žila
regulira krvni pritisak
štiti zdravlje urinarnog sistema
stimulira rad štitnjače
poboljšava pamćenje i koncentraciju
regulira razinu šećera u krvi
jača imunitet
odlično djeluje na probavni sistem
Danas vam donosimo dva recepta za sok od aronije.

Prvi recept (hladno prešani sok)

Recept za sok od aronije je vrlo jednostavan. Od 1 kg bobica aronije obično ćete dobiti oko 0,7 litara soka. Nakon što voće sazre, najbolje je zamrznuti ga.

Najbolje je prešati odmrznutu aroniju ili koristiti stroj za mljevenje mesa da bi dobili pravi domaći hladno prešani sok. Preporučuje se da ne dodajete konzervanse niti sladila.

Recept za sirup od aaronije:

2 kg bobica aronije
1 litra vode
800 g šećera
1 svježe cijeđeni limun.
Upute za pripremu:

U zdjelu vode dodajte šećer i stavite na štednjak dok ne zavrije. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svježeg voća. Stalno ga miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Dok miješate sirup, pritisnite bobice tako da otpuste što više soka. Kada se postigne točka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim izvaditi sirup i pustiti da se ohladi.

Procijedite sadržaj i vratite ga na štednjak da zavrije još jednom. Nakon što proključa maknite poklopac i dodajte jedan cijeđeni limun. Promiješani sok ulijte u staklene boce koje ste prethodno sterilizirali i zatvorite boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te konzumirajte po potrebi.

Uživajte u ovom zdravom i ukusnom napitku.

Izvor: krenizdravo.hr