SKUHAJTE BANANU I TEČNOST POPIJTE PRIJE SPAVANJA: Dodajte samo 1 začin – dejstvo je nevjerovatno!

Novosti Zdravlje

Da li imate ideju šta će se desiti u vašem tijelu ako skuvate bananu sa cimetom i popijete ovu tečnost uveče, prije spavanja?

Malo poznat recept je odličan lijek za mnoge probleme, posebno za nedostatak vitamina i nervozu. Njegova tajna je u tome što banana sadrži veliku količinu magnezijuma koji blagotvorno djeluje na nervni sistem: opušta, eliminiše stres i poboljšava san.

Banana nije samo izvor energije, već i rizmica brojnih hranljivih materija, kao što je kalijum koji je važan za tonus mišića, pa čak i srčanog. Još jedan mineral, fosfor, pomoći će telu da lakše svari ugljene hidrate.

Drugi, ne manje važan sastojak ovog koktela je cimet. Sposoban je da smanji nivo šećera i holesterola u krvi, pa tako smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, neke studije su pokazale da cimet može da djeluje antiseptično na tijelo i normalizuje hormone (posebno korisno za žene). 

Naučnici su izdvojili stanja kod kojih je ovaj napitak blagotvoran: 

* artritisa;

* migrena i glavobolje različitog porekla;

* ulceroznih bolesti gastrointestinalnog trakta; 

* prisustva patogenih bakterija.

Kako napraviti ovaj napitak?

Sastojci:

1 zrela banana

1-1,5 kašičica cimeta

2-2,5 l vode

Priprema

Ukloniti koru banani. Zagrejati vodu da proključa, pa dodati bananu i cimet.Smanjiti temperaturu, pa kuvati oko 10 minuta. Ocijediti i piti toplo.