SKUHAJTE BANANU I TEČNOST POPIJTE PRIJE SPAVANJA: Dodajte samo 1 začin – BIT ĆETE NAM ZAHVALNI

Novosti Zdravlje

Malo poznat recept je odličan lijek za mnoge probleme, posebno za nedostatak vitamina i nervozu.

Da li imate ideju šta će se desiti u vašem tijelu ako skuhate bananu sa cimetom i popijete ovu tečnost uveče, proke spavanja?

Malo poznat recept je odličan lek za mnoge probleme, posebno za nedostatak vitamina i nervozu. Njegova tajna je u tome što banana sadrži veliku količinu magnezijuma koji blagotvorno deluje na nervni sistem: opušta, eliminiše stres i poboljšava san.

shutterstock-646826875

Banana nije samo izvor energije, već i riznica brojnih hranljivih materija, kao što je kalijum koji je važan za tonus mišića, pa čak i srčanog. Još jedan mineral, fosfor, pomoći će telu da lakše svari ugljene hidrate.

Drugi, ne manje važan sastojak ovog koktela je cimet. Sposoban je da smanji nivo šećera i holesterola u krvi, pa tako smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, neke studije su pokazale da cimet može da deluje antiseptično na telo i normalizuje hormone (posebno korisno za žene). 

Naučnici su izdvojili stanja kod kojih je ovaj napitak blagotvoran: 

* artritisa;

* migrena i glavobolje različitog porekla;

* ulceroznih bolesti gastrointestinalnog trakta; 

* prisustva patogenih bakterija.

Kako napraviti ovaj napitak?

Sastojci:

1 zrela banana

1-1,5 kašičica cimeta

2-2,5 l vode

Priprema: 

Ukloniti koru banani. Zagrejati vodu da proključa, pa dodati bananu i cimet.Smanjiti temperaturu, pa kuvati oko 10 minuta. Ocediti i piti toplo.