Prvi simptomi Crohnove bolesti će vas na kraju UP0ZORITI. Ignoriranje 0vog poziva u pomoć može dovesti do doživotne bolesti u 97% slučajeva

Novosti Zdravlje

Crohnova bolest je složena bolest probavnog sistema koja pogađa mnoge ljude širom svijeta. Njegove znakove i simptome je teško dijagnosticirati i često dovode do kašnjenja u odgovarajućem liječenju. Klasifikovana kao hronična bolest crevnog trakta, Kronova bolest predstavlja složen problem kako za one koji žive sa njom tako i za zdravstvene radnike koji pokušavaju da obezbede odgovarajući tretman. Bolest se manifestuje na različite načine, što otežava brzu i tačnu dijagnozu.

Crohnova bolest je kronična bolest crijevnog trakta čiji uzroci još nisu u potpunosti razjašnjeni. Pogađa mlade i stare ljude. Dijagnoza je često teška, ali rana dijagnoza i odgovarajući tretman mogu značajno poboljšati kvalitetu života pacijenta. Pogledajmo bliže glavne simptome Crohnove bolesti.

Crohnovu bolest karakterizira bol u trbuhu koji može biti oštar i rezan ili dugotrajan i kontinuiran. Bol u trbuhu se javlja u različitim dijelovima abdomena, što otežava utvrđivanje uzroka boli. Prema liječnicima, bol obično počinje u roku od sat vremena nakon jela i obično je centriran u pupku, desnom donjem dijelu trbuha ili oboje. Blagi abdominalni otok i nadimanje također su česti kod Crohnove bolesti i mogu biti povezani s izborom hrane.

Promjene u probavi
Pacijenti s Crohnovom bolešću često imaju probavne probleme kao što su dijareja i zatvor. Promjene u boji i tvrdoći stolice ukazuju na problem u probavnom sistemu.

Gubitak težine i umor
Kronični tok bolesti može dovesti do nedovoljne apsorpcije nutrijenata, što uzrokuje gubitak težine. Istovremeno, pacijent može doživjeti kronični umor i iscrpljenost, što je odgovor na imunološki odgovor tijela.

Upale kože i očiju
Crohnova bolest također može zahvatiti područja izvan crijeva, kao što su koža i oči. Pridruženi simptomi mogu uključivati ​​osip, bolne čireve i upalu bjeloočnice.

Komplikacije u probavnom traktu
Kako Crohnova bolest napreduje, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije kao što su čirevi na crijevima, crijevno krvarenje i stvaranje apscesa. Ova stanja zahtijevaju hitno liječenje i operaciju.

PREUZETO