POJAVILE SU VAM SE BUBULJICE NA LEĐIMA? NIJE BEZAZLENO: Evo na šta vas organizam upozorava

Novosti Zdravlje

Ništa gore nego kad ne možete da nosite ono što želite samo zato što se nekoliko bubuljica pojavilo na vašim leđima, a neke od njih znaju i da bole kao đavo.

 Zašto se uopšte bubuljice javljaju na ovim dijelovima tijela? Zbog toga što je gušća mreža žlijezdi koje proizvode masnoću koncentrisana na ovim dijelovima tijela i čini ga podložnijim aknama. Ovo su samo neki od razloga zašto vam se na leđima i ramenima pojavljuju dosadne bubuljice i kako da to spriječite.

ledja

Balzam za kosu

-->

To što želite da budete čisti i da održavate higijenu može zapravo da znači i pojavu akni. Kada ispirate masnoću sa vaše kose i temena ona se lijepi za kožu tijela i vaša leđa i tako zatvara pore. Isperite vaše tijelo nakon pranja kose kako biste to izbjegli ili ne ispirajte šampon niz vaša leđa.

tus

Sportski grudnjak

Odlični su kao podrška grudima dok trenirate, ali isto tako zadržavaju znoj na vašoj koži i zatvaraju pore. Materijal može da dovede do iritacije i upala na koži koje rezultiraju pojavom akni. Nosite sportske grudnjake od prirodnih materijala u kojima koža može da diše.

grudnjak1

Prljave spužve i mrežice za kupanje

Mokra spužva je idealno mjesto za razvoj bakterija. Zamijenite je na svakih par sedmica, a čim primijetite promjenu boje, mirisa ili buđ na njemu bacite ga u smeće.

tus4

Promjena hormona

Neposredno pred menstruaciju progesteron i testosteron se povećavaju i dolazi do pojave bubuljica. Razlog pojave akni na licu u PMS-u može da bude isti i za one na vašim leđima.

grudnjak

Dobro čistite kožu

Na tržištu možete da nađete sredstva namenjena čišćenju akni sa tijela, ne sa lica. Koristite četku za leđa koju ćete mijenjati s vremena na vrijeme i dobro sredstvo protiv bubuljica namenjeno specijalno za tijelo.

Koristite sredstva za kupanje,  li i za njegu koja su antibakterijska i koja čiste pore. Veoma je važno da kada očistite pore tretirate mesto antibakterisjkim sredstvom kako biste izbjegli iritaciju i infekciju.

koza