PAZITE NA BOL u OVOM DIJELU tijela! To može da BUDE KOBNO, ali samo za ŽENE!

Novosti Zdravlje

Svi doživljavaju povremene bolove u tijelu. Međutim, nedavna istraživanja Bostonskog medicinskog centra otkrila su vezu između žena – ali ne i muškaraca – sa određenom vrstom bola i povišenim rizikom od smrtnosti.

Prema studiji, sistematski pregled literature objavljen u “Journal of General Internal Medicine” analizirajući 11 studija sa 81.337 sredovečnih i starijih odraslih, žene sa jakim bolovima u leđima, vodećim svjetskim uzrokom invalidnosti, imaju povišen rizik od smrtnosti u poređenju sa onima bez nje.

I, što je zanimljivo, isti odnos nije identifikovan sa muškarcima, pa je navelo istraživače da vjeruju da se dugoročne posljedice bolova u leđima mogu razlikovati po polu.

bol-u-ledjima-815x458

Odnos između bolova u leđima i smrtnosti istraživači su identifikovali na razne načine, uključujući ograničenja u svakodnevnom životu i smanjenu fizičku aktivnost koja može dovesti do gojaznosti, razvoja ili pogoršanja hroničnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti i dovesti do loše ravnoteže i padova, što može da rezultira mnogim slabostima koje su opet, povezane sa povećanim mortalitetom.

Starost nema uticaja 
Istraživači su otkrili da izgleda da starost nema uticaja na povezanost bolova u leđima i smrtnosti.

– Ovo su neočekivani rezultati, uzimajući u obzir prošla istraživanja koja pokazuju kako se uticaj bolova u leđima na invalidnost povećava sa godinama – objasnili su u saopštenju za štampu koja je izašla uz studiju.

– Najveći rizik od smrtnosti povezan sa bolovima u leđima primećen je u studijama koje su uključivale samo žene i one koje su identifikovale odrasle sa jačim bolovima u leđima.

Istraživači primjećuju da bi buduće studije trebale da se fokusiraju na složeni odnos između bolova u leđima, liječenja bolova u leđima, mentalnog zdravlja, invaliditeta i smrtnosti.