OVIH 7 ZNAK0VA ŽENE DOŽIVE ČAK MJESEC PRIJE SRČANOG UDARA! Ne igrajte se, nemojte ih umanjivati

Novosti Zdravlje

Srčani udar je ozbiljan medicinski hitni slučaj i simptomi se obično brzo javljaju. Glavni znakovi su bolovi i stezanje u prsima, vrtoglavica i nedostatak daha, no izostanak jačih bolova u prsima može biti glavni razlog zašto žene imaju mnogo više nepriznatih srčanih udara od muškaraca ili su pogrešno dijagnosticirane i otpuštene iz hitnih službi.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Circulation, manje od trećine žena prijavljuje nelagodu u prsima prije srčanog udara, ali isto tako trećina žena koje dožive srčani udar mjesec dana prije toga osjećaju neki od ovih sedam simptoma.


Obratite pozornost na njih:

-->

neuobičajeni umor (70 posto)
poremećaj spavanja (48 posto)
otežano disanje (42 posto)
probavne smetnje (39 posto)
anksioznost, promjene u razmišljanju (35,5 posto)
teške/slabe ruke ili noge (24,9 posto)
gubitak apetita (21,9 posto).

Studija je obuhvatila 515 žena u dobi od 29 do 97 godina, prosječne dobi 66 godina, koje su otpuštene iz bolnice nekoliko mjeseci nakon što su doživjele srčani udar. Ženama je prikazan popis od 70 simptoma koje su možda iskusile tokom mjeseci prije srčanog udara i od njih je zatraženo da ih ocijene na temelju učestalosti i ozbiljnosti.

Faktori rizika
Iako su dijabetes i pušenje zajednički faktori rizika za oba spola, žene s tim rizicima imaju veću vjerojatnost za razvoj bolesti srca nego muškarci. Uz to, simptomi srčanog udara kod žena su u pravilu blaži, a žene ih često nisu svjesne ili ih umanjuju. Kod žena se rijeđe javlja klasični simptom izrazite boli u prsima, a češće je prisutan osjećaj pritiska ili blage nelagode u prsima te bolovi u drugim dijelovima tijela kao što je bol u području stomaka, ramena, ruke te pojava mučnine, povraćanja, nedostatka daha, vrtoglavice, iznenadni umor i slabost, piše gloria.hr