OVE DIJELOVE KOŽE NAJČEŠE ZABORAVLJAMO DA ZAŠTITIMO OD SUNCA: 10 savjeta za njegu kože ljeti uz koje ćete zadržati blistavost

Novosti Zdravlje

Ljetnja sezona je skoro pa pred vratima, do ljeta brojimo sitno, a mnogi od nas su već otputovali na tropske destinacije u predsezoni. Kako bismo tokom toplih dana sačuvali blistavost, sjaj i zdravlje kože moramo voditi posebnu njegu.

Sunčevi zraci znaju da prže i očtećuju kožu, a samo pravilna njega je može sačuvati i održati u najboljem mogućem stanju. Svi znamo da koža najviše pamti, pa izglaganje sunčevim zracima bez zaštite može trajno da je ošteti.

7f13fdd8ca73ce3e4747

Evo nekoliko savjeta kako da sačuvate kožu tokom ljeta.

1. Prije izlaska napolje i izlaganja suncu obavezno nanesite zaštitni faktor, koji može biti u obliku kreme ili pudera.

2. Balzam za usne sa zaštitnim faktorom je obavezan, jer i ovaj deo lica može da izgori i bude upaljen.

3. Razni tonici, aktivan kiseonik ili hladna voda, mogu doprinijeti da koža bude zategnuta i hidrirana tokom vrelih sunčanih dana.

4. Ukoliko ne nosite kačkete ili šešire, obavezno namažite kožu glave zaštitnim faktorom. Izgorela koža temena umije da bude jako bolna, a mogu se javiti čak i plikovi.

5. Ukoliko tek idete na odmor ili ukoliko želite da se sunčate, ne bi bilo loše da tokom kupanja ispilingujete lijepo kožu. To možete uraditi sodom bikarbonom, kafom, ali i kupovnim već govotom pilinzima.

6. Voće je takođe važno za blistavost kože i njenu hidrataciju tokom ljeta, pa je unos tečnosti i voća veoma važan.

7. Skidanje šminke tokom sunčanja ili treninga u prirodi je obavezna. Šminka na licu ne samo da zapušava pore, već u kombinaciji sa znojem pojačano luči sebum i može napraviti veliki problem sa aknama i mitiserima.

8. Preparate koji sarže alkohol zaboravite, trudite se da to budu proizvodi na bazi vitamina C, hijaluronske kiseline i prirodnih sastojaka.

9. Koža oko očiju je posebno osjetljiva, a mogu se javiti i borice od sunca. Stoga, kako biste izbjegli ovu pojavu, preporučljivo je da nosite naočare za sunce i šešire sa kojima ćete ovakve procese izbeći.

10. Dekolte, ruke i stopala najčešće zaboravljamo da njegujemo tokom ljetnjih mjeseci, a oni su veoma važni jer pored toga što se tu mogu pojaviti bore od sunca, mogu vrlo lako izgore+iti i biti bolni. Dakle, stopala, vrat i dekolte obavezno namažite kremom za sunčanje ukoliko se izlažete suncu.