OVE DIJELOVE KOŽE NAJČEŠE ZABORAVLJAMO DA ZAŠTITIMO OD SUNCA: 10 savjeta za njegu kože ljeti uz koje ćete zadržati blistavost

Novosti Zdravlje

Ljetnja sezona je skoro pa pred vratima, do ljeta brojimo sitno, a mnogi od nas su već otputovali na tropske destinacije u predsezoni. Kako bismo tokom toplih dana sačuvali blistavost, sjaj i zdravlje kože moramo voditi posebnu njegu.

Sunčevi zraci znaju da prže i očtećuju kožu, a samo pravilna njega je može sačuvati i održati u najboljem mogućem stanju. Svi znamo da koža najviše pamti, pa izglaganje sunčevim zracima bez zaštite može trajno da je ošteti.

7f13fdd8ca73ce3e4747

Evo nekoliko savjeta kako da sačuvate kožu tokom ljeta.

-->

1. Prije izlaska napolje i izlaganja suncu obavezno nanesite zaštitni faktor, koji može biti u obliku kreme ili pudera.

2. Balzam za usne sa zaštitnim faktorom je obavezan, jer i ovaj deo lica može da izgori i bude upaljen.

3. Razni tonici, aktivan kiseonik ili hladna voda, mogu doprinijeti da koža bude zategnuta i hidrirana tokom vrelih sunčanih dana.

4. Ukoliko ne nosite kačkete ili šešire, obavezno namažite kožu glave zaštitnim faktorom. Izgorela koža temena umije da bude jako bolna, a mogu se javiti čak i plikovi.

5. Ukoliko tek idete na odmor ili ukoliko želite da se sunčate, ne bi bilo loše da tokom kupanja ispilingujete lijepo kožu. To možete uraditi sodom bikarbonom, kafom, ali i kupovnim već govotom pilinzima.

6. Voće je takođe važno za blistavost kože i njenu hidrataciju tokom ljeta, pa je unos tečnosti i voća veoma važan.

7. Skidanje šminke tokom sunčanja ili treninga u prirodi je obavezna. Šminka na licu ne samo da zapušava pore, već u kombinaciji sa znojem pojačano luči sebum i može napraviti veliki problem sa aknama i mitiserima.

8. Preparate koji sarže alkohol zaboravite, trudite se da to budu proizvodi na bazi vitamina C, hijaluronske kiseline i prirodnih sastojaka.

9. Koža oko očiju je posebno osjetljiva, a mogu se javiti i borice od sunca. Stoga, kako biste izbjegli ovu pojavu, preporučljivo je da nosite naočare za sunce i šešire sa kojima ćete ovakve procese izbeći.

10. Dekolte, ruke i stopala najčešće zaboravljamo da njegujemo tokom ljetnjih mjeseci, a oni su veoma važni jer pored toga što se tu mogu pojaviti bore od sunca, mogu vrlo lako izgore+iti i biti bolni. Dakle, stopala, vrat i dekolte obavezno namažite kremom za sunčanje ukoliko se izlažete suncu.