ORASI SU B0MBA ZA TELO! KILOGRAM KOŠTA 1.000 DINARA, A SAMO OVOLIKO JE DOVOLJNO: Evo kako utiču na srce, mozak, kožu…

Novosti Zdravlje

Evo zbog čega su orasi sve zdravi i koliko je dovoljan unos na dnevnom nivou!


  • Da li znate koliko jedna šaka oraha može da vam popravi dan, ali i zdravlje? Orasi predstavljaju najbolji izvor proteina, vlakana, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina, kao i vitamina B6.

  • Zahvaljući svojim blagodetima utiči povoljno na brojne procese u organizmu, te na taj način, snižavaju holesterol, trigliceride, povoljno deluju na zdravlje kože, ublažavaju upalne procese. Takođe, odličan je za one koji pate od visokog krvnog pritiska jer ga orasi snižavaju.

Ako se pitate koliko je oraha dnevno potrebno da zadovolji potrebe organizma, znajte da je oko 20 grama i više nego dovoljno. Istraživanja su dokazala da ljudi koji konzumiraju samo šaku oraha dnevno imaju manji rizik od koronarne bolesti srca, što može da smanji rizik od prerane smrti.

Orasi su posebno povoljni za starije osobe, jer usporavaju pad kognitivnih funkcija i poboljšavaju pamćenje. Takođe, orasi pomažu da se pospeši pokretljivost spermatozoida, što znači da će se poboljšati generalno plodnost kod muškaraca.

Kilogram očišćenih oraha na pijacama trenutno košta 1.000 dinara, a šaka od 20-ak grama dnevno je sasvim dovoljna. Znajte da samo svež i sirov orah može da zadovolji sve gore navedene potrebe organizma.

(MONDO)