OPREZ, SEZONA KRPELJA JE U PUNOM JEKU: Ako vas ujede, JEDNU STVAR nikako ne smijete da radite

Novosti Zdravlje

Većina bolesti koje izazivaju može da bude spriječena ispravnim uklanjanjem krpelja iz tijela

Proljeće i lijepo vrijeme nas prosto mame da slobodno vrijeme sve češće provodimo van kuće. Ali, nisu ljudi jedini koji jedva čekaju sunčane dane kako bi se aktivirali. Naravno, tu su i krpelji, koji strpljivo čekaju toplo vreme kako bi napokon izašli na površinu.

Najveća brojnost krpelja je u proljeće i rano ljeto, kada je i vlažnost veća.

-->

Da li su krpelji opasni?

Oni su prenosioci virusnih i bakterijskih oboljenja. Sisajući krv domaćina, tijelo krpelja od svega par milimetara može da naraste i do jednog centimetra. Kada se napuni krvlju, krpelj odlazi sa domaćina i spreman je za traženje nove žrtve.

Većinu bolesti koje krpelji izazivaju mogu se spriječiti ispravnim uklanjanjem krpelja iz tijela. Najpoznatija je Lajmska bolest, ali mogu biti izazivači i tularemije, Q-groznice, bruceloze, erlihioze i anaplazmoze.

Prema podacima kojima raspolažu epidemiolozi, 30 – 40% krpelja na teritoriji Beograda je zaraženo Borreliom, koja zapravo i prenosi Lajmsku bolest.

Jednu stvar koju nikako ne trebalo da radite je da na mjesto ujeda stavljate hemijska sredstva – alkohol, benzin, aceton…  To je agresivna metoda koja kod krpelja izaziva stres i on zbog toga izbacuje tečnost u kojoj se mogu naći izazivači bolesti.

Kako ukloniti i tretirati ujed?

Ukoliko dođe do ujeda krpelja, najbolje rješenje je da odete kod lekara. Međutim, ako se ne nalazite blizu zdravstvene ustanove, onda je najbolje da krpelja izvadite sami.

Sve što vam je potrebno je pinceta, koju ćete prije upotrebe dezinfikovati.

Za efikasno vađenje, potrebno je da krpelja uhvatite što bliže površini kože. Polako povlačite, bez naglih pokreta, pazeći da ne zgnječite krpelja. Istovremeno, okrećite pincetu lijevo – desno.

Kada ste odstranili krpelja, vreme je za saniranje rane. Najbolje je da isperete vodom i sapunom, a možete je isprati i ohlađenim čajem od kamilice.

(Telegraf.rs)