Ne možete se riješiti akni? 0vo bi mogao biti skriveni razlog za to

Novosti Zdravlje

Dobro je poznato da hrana koju unosimo u organizam utječe na naše zdravlje, a samim tim i na zdravlje i izgled kože našeg lica.

No dr. Stacey Shillington, koja je izliječila hiljade pacijenata koji su imali problem s aknama, za MBG je objasnila kako postoji neraskidiva veze između crijeva i kože. Naime, prema njezinim riječima, problemi s probavom mogu biti uzrok hormonalnih akni s kojima se bezuspješno bori velik broj osoba.

Pod normalnom probavom podrazumijeva se pražnjenje crijeva barem jednom dnevno, a sve manje od toga smatra se zatvorom. Problemi s probavom nastaju zbog načina života koji osoba vodi. Dakle, zbog nezdrave prehrane, nedovoljnog unosa vode u organizam, hrane koja nema dovoljno vlakana te zbog manjka fizičke aktivnosti i stresa. Isto tako, problemi s probavom mogu biti i genetski nasljedni, a dr. Shillington kaže da je to baš čest slučaj. No dobra je stvar što se ti problemi mogu riješiti drukčijim načinom života.

Što učiniti?

Dr. Shillington kaže kako je najveći problem kod ljudi disbalans mikrobioma u crijevima te stagnacija jetre. Poremećen balans dobrih i loših bakterija u debelom crijevu može dovesti do raznih bolesti te do opadanja imuniteta, dok problemi s jetrom također mogu utjecati na normalan rad organizam.

Sve to dovodi do zatvora, koji pak vodi do problema s aknama. Hormonalne akne su rezultat disbalansa između razina estrogena i progesterona.

Cilj je te hormone dovesti u balans, a to je, prema riječima dr. Shillington, vrlo teško kada osoba nema normalnu i redovnu probavu. U nastavku donosimo popis stvari koje možete učiniti kako biste doprinijeli boljoj probavi:

  • Povećajte unos dobrih vlakana
  • Pijte više vode
  • Budite više fizički aktivni
  • Unesite suplemente za bolji rad jetre
  • Vodite računa o mikrobiomima i unosite probiotike