NAJVEĆA GREŠKA KOJU PRAVIMO KOD AKUTNE UPALE SINUSA: Dr Miloš Švraka otkriva kako se SINUSI LIJEČE!

Novosti Zdravlje

Otvorinolaringolog dr Miloš Švraka objašnjava kako da ustanovite upalu sinusa i kako da je pravilno liječite u akutnoj fazi.

“Svaki sinus ima svoj otvor koji ga povezuje s nosnom dupljom, tako da su infekcije paranazalnih sinusa vrlo čest pratilac prehlade. Na razvoj akutne upale sinusa ukazuje osjećaj nelagode i pritiska na licu i čelu, kao i „kljucajući” bol pri saginjanju glave. Temperatura može biti malo povišena, a sekrecija iz nosa bistra ili blago zamućena”, navodi dr Švraka.

  • U fazi akuptne upale pacijenti obično mogu sami sebi da pomognu stavljanjem kapi u nos ili takozvanih sistemskih nazalnih dekongestiva. Posjeta ljekaru najčešće nije neophodna. Ipak, treba voditi računa o tome da akutne virusne infekcije imaju blag tok i ne traju duže od nekoliko dana, koliko treba koristiti i pomenute kapi za nos, ne duže od pet do sedam dana”, savjetuje doktor.

Ono u čemu griješi najveći broj pacijenata jeste inhalacija vrućom vodenom parom (nad šerpom s ključalom vodom ili čajem).

“Radi se o tome da će visoka temperatura pare koja se udiše samo pogoršati stanje, jer će napraviti reaktivni otok sluznice nosa i zatvoriti sinusna ušća, čime se onemogućava drenaža sinusa. Savjetuje se inhalacija vodenom parom koja nije toliko topla, to jest udisanje vazduha prezasićenog vlagom za vrijeme tuširanja ili kupanja”, kaže dr Švraka.

KAKO SPRIJEČITI?

“U doba godine kada se očekuju učestale upale sinusa, trebalo bi se posvetiti preventivi. U hladnim danima treba što kraće boraviti u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi, koliko god je to moguće, i redovno provetravati životni i radni prostor. U uslovima centralnog grijanja i smanjene relativne vlažnosti vazduha, savjetuje se korišćenje isparivača vode na grijnim tijelima. Svaka infekcija nosa odnosno kijavica mora da se sanira jer može biti osnova za razvoj upale sinusa”, savjetuje dr Miloš Švraka.

(Lepa i srećna)