NAJČEŠĆE ŽRTVE SU DJECA: Kako se zaštiti od krpelja i šta nikako ne smijete da uradite u slučaju uboda?

Novosti Zdravlje

Lijepo vrijeme pored svih svojih prednosti donosi i najzedu komaraca i krpelja. Komarci se izgleda još uvijek nisu razbudili ali zato krpelja nikada više nije bilo. Ima ih najviše u travnatim dijelovima grada, počevši od Ade Ciganlije, Košutnjaka, pa sve do Topčiderske šume. Napadaju i stare i mlade, a najčešće djecu koja najviše vremena provode napolju.

Zaraženi krpelji mogu da prenesu bolesti koje mogu da imaju ozbiljne posljedice, kao što su lajmaska bolest, Humana granulocitna anaplazmoza i virusni krpeljski encefalitis.

kr

Stručnjaci upozoravaju da nezaraženi krpleji nisu opasni po zdravlje čoveka osim ako se nestručno uklanjaju. Zato se nikako ne preporučuje samostalno uklanjanje.

-->

Da li je lajmska bolest izlječiva?

Biolog Ivan Aleksić je nedavno na televiziji K1 objasnio da je lajmska bolest izlječiva kod svakog pacijenta, ali je opasna samo jedna stvar. Ukoliko se ujed nalazi na mjestu koje ne vidimo i ukoliko ne znamo da nas je krpelj ujeo infekcija prelazi u drugi stadijum pa možemo pored osipa imati i simptome gripa. Treći stadijum, koji može nastupiti tokom nekoliko godina, prerasta u hroničnu bolest, a onda napada srčani mišić, zlobove i u tom slučaju bolest je neizlječiva i opasna.

“Tada je stanje neizlječivo, imamo i slučajeve koji su se završili smrću. Zato treba obratiti pažnju”, rekao je biolog Aleksić.

Kako se zaštiti od ujeda krpelja?

Nositi garderobu dugih rukava i svjetlih boja jer je na njoj lakše uočiti krpelja
Izbjegavati sjedenje na travi
Nositi zatvorenu obuću
Pri povratku iz šetnje pregledati detaljno kompletno tijelo