MNOGI KOJI IMAJU P0VIŠEN HOLESTEROL JEDU OVO MESO, A NE SMIJU: Dr Veroslava upozozorila, mnogi se u tome dave

Novosti Zdravlje

Prof. dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih u emisiji “RTS ordinacija” objasnila je koju hranu smiju da konzumiraju oni koji imaju visok nivo masnoća, koju mogu jesti umjereno, a koju nikako ne preporučuje.

Za razvoj kardiovaskularnir bolesti jedan od glavnih krivaca je povišen holesterol.Pa tako jedna od preporučenih namirnica kod povišenih masnoća jeste integralni pirinač, a dr Veroslava je objasnila i zašto je to tako:


“Integralni pirinač ima dijetna vlakna koja su veoma važna kod povišenog holesterola jer za sebe vezuju višak masnoće i ugljenih hidrata. Dijetna vlakna se ne vare i izbacuju se kao takva iz organizma. A uz njih izbacujemo višak masnoća, odnosno šećera koji unosimo putem hrane.”
Dijetnih vlakana ima u opni voća i povrća, žitarivama i koštunjavom voću. Pa tako, kad je riječ o hljebu, žitaricama i njihovim zamjenama, zabranjeno je unositi bijeli hljeb, lisnato tijesto, grikalice, kornfleks, testeninu s jajima, a izdvojen je i krompir kao “nepoželjan” i to u sljedećim oblicima – pire, restovan i prežen.

-->

Od “narodnih lijekova” za snižavanje hoesterola, dr Stamenković preporučuje jednu sasvim jednostavnu kombinaciju – jogurt i susam.

“Vrlo preporučujem, veoma je djelotvorna. Pije se 40 dana i posle toga se vrednosti delimično snižavaju. Naravno, ovo uz adekvatnu ishranu za povišen holesterol. Ne mogu samo jogurt i susam da snize masnoće.”

Da li je uopšte krompir dobar?

“Pečen i kuvan jesu, i prohlađen, jer skrob kad se ohladi dobija funkciju dijetnih vlakana. Tada je smanjen i glikemijski indeks krompira, neće podizati šećer, neće imati uticaj na trigliceride.”

Koje meso je najgore?

Od mesa, mesnih prerađevina, jaja i ribe, u grupu dozvoljenih spadaju: bijelo pileće i ćureće, a od riba – skuša, sardina, tuna, haringa, losos i oslić, dok oni koji imaju problema sa povišenim holesterolom ne bi trebalo da jedu žumanca, već samo belanca. U zabranjene namirnice spadaju crveno meso (i batak i karabatak ulaze u ovu grupu), mesne prerađevine (salame, čvarci, slanina), kao i iznutrice.

Na pitanje koliko je meso odgovorno za skok holesterola, dr Veroslava kaže:

“Zavisi koje meso. Ako je svinjetina, ona je i te kako odgovorna. Ovo meso je značajan izvor zasićenih masnih kiselina. Preživari imaju visoke trans masne kiseline. Pokazalo se, pak, da te trans masne kiseline koje su prirodno stvorene su sasvim drugačije od onih nastalih veštačkim putem. Kao u margarinima koji se koriste za pravljenje kolača i peciva.”

Kad je riječ o voću i povrću, iz ove grupe namirnica ništa nije zabranjeno, samo se prporučuje ograničenje unosa koštunjavog voća (do 30 g tri puta nedeljno) i smanjen unos sokova od ceđenog voća. Dve voćke u toku dana, odnosno 200 g sitnog voća, sasvim je dovoljno za odrasle osobe, dok je za decu ta količina nešto veća – 300 g.

Od ulja zabranjeni su loj, tvrdi margarini (upravo oni koji se koriste za pripremu kolača i peciva), kao i majonez.

“Kombinacija maslinovog ulja i limuna, u ranim jutarnjim časovima kada se uzima, može da snizi holesterol. To je jedan od djelotvornih ‘prirodnih lijekova’ koji deluje na jetru. Čišćenjem jetre se zapravo poboljšava njen metabolizam i na taj način spečava nastanak viška holesterola”, zaključila je dr Stamenković.
.