KAKO NAJBRŽE SPUSTITI VIS0KU TEMPERATURU: Pazite ako tuširate dijete ili mu stavljate obloge, ove stvari prave PROBLEM

Novosti Zdravlje

Kako spustiti temperaturu kod djeteta, objašnjava pedijatar Saša Milićević.

Pedijatar doktor Saša Milićević kaže da nikada ne treba zaboraviti da je lijek protiv povišene temperature najbolji kada djeci želimo da skinemo temperaturu, međutim, kako dodaje, ne treba zanemarivati ni one “bapske lijekove”. Kada dijete ima temperaturu višu od 38,5 treba davati lijek, međutim, ako je dijete malo, i ako je imalo fras, lijekove treba davati i pri nižim temperaturama.


“Izmjerite temperaturu i tek onda dajte lijekove iz grupe paracetamola i iboprufena. Roditelji nekada pretjerano tuširaju decu, stavljaju im led, a ne treba da bude previše hladna voda. Ljekari su neki za, neki protiv takvog spuštanja temperature. Od previše hladne vode može doći do sužavanja krvnih sudova, a to onda pravi problem”, rekao je on u Jutarnjem programu Pinka.

-->

Najbolje rješenje za skidanje temperature kod djece je mješavina sirćeta i alkohola koja se stavi na vatu, a onda se ta vata stavlja djetetu u čarape. Važno je da dijete ne bude previše utopljeno već da ga raskomotite i pratite njegovo stanje. Nikako se ne savjetuje da se dijete masira nerazblaženim alkoholom jer on ima opojno dejstvo, a previše je jak i za nežnu kožu. Ako masirate dijete, alkohol mora da bude razblažen vodom.

(YuMama)