KAKO M0ŽETE ZNATI PIJETE LI DOVOLJNO VODE? Poslušajte šta vam tijelo govori

Novosti Zdravlje

Koliko vode je dovoljno, a koliko premalo?

Svi znamo koliko je voda važna za pravilno i nesmetano funkcioniranje ljudskog organizma – tome u prilog ide i činjenica da se 60% ljudskog tijela sastoji od vode. Voda nam je potrebna za pravilno disanje, probavu, pokretljivost zglobova, funkcioniranje mozga i još mnogo toga. Kada ne unosimo dovoljno vode ili trošimo više vode nego što unosimo, dolazi do dehidracije – stanja koje može ostaviti dugotrajne i značajne posljedice na tijelo.


Kako ispijanje vode sprječava starenje

-->

Zato u nastavku pročitajte što liječnici poručuju o dovoljnom unosu vode i kako možete prepoznati znakove dehidracije. Dr. Brittain i Dr. Schwartz za Well + Good objasnile su da naše tijelo zapravo radi jako dobar posao u upozoravanju da ne pijete dovoljno vode ili da se izlažete riziku od blage dehidracije. Neki od simptoma dehidracije na koje upozoravaju su: glavobolja, magla u glavi ili zbunjenost, umor, promjene raspoloženja i vrtoglavica – sve se to događa jer dehidracija smanjuje protok krvi i kisika u mozgu.

Budući da voda igra važnu ulogu u podmazivanju vaših zglobova i mišića, nedostatak vode također može uzrokovati bolove u zglobovima i ukočenost ili grčeve u mišićima i ligamentima. Neki dodatni znakovi su suha usta i koža, pojačana žeđ i tamnija te koncentriranija mokraća (koja je i u manjim količinama).

Zato ako usred fizičkog kretanja ili intenzivnijeg vježbanja (pogotovo u ljetnim mjesecima) osjetite vrtoglavicu ili grčeve u mišićima bolje prestanite s vježbanjem i razmislite o tome kad ste zadnji put unijeli tekućinu u sebe i svakako se pobrinite da svojem tijelu osigurate dovoljno vode.

Svojevrstan „prosjek“ dovoljnog unosa vode za većinu zdravih odraslih osoba u uvjetima bez pojačanog gubitka iznosi 1,5 do 2 litre dnevno (odnosno, prosječno 1,5 do 1,6 l za žene i 2 l za muškarce).