KAKO BRZO OBORITI ŠEĆER POSLIJE JELA: Ukusno piće reguliše glukozu za kratko vrijeme

Novosti Zdravlje

Nivo šećera u krviznačajno raste nakon obroka koji se sastoji od ugljenih hidrata, jer se oni razlažu brže u glukozu nego bilo koji drugi sastojci hrane.

Takav je, na primjer, hljeb koji ima visok glikemijski indeks. Upravo je on i upotrebljen u studiji istraživača sa Univerziteta Pariz-Sakle koji su analizirali mogućnosti da se šećer što prije snizi poslije jela.

Ispitanicima su, poslije 100 grama hljeba, davali tri vrste napitka: jednima crni čaj, drugima vodu a trećima sok od limuna. Rezultati su pokazali da najbrže dejstvo ima limunov sok, koji značajno smanjuje glikemijski odgovor organizma. Prema studiji francuskih istraživača, nivo šećera u krvi bio je manji za oko 30 odsto, u roku od 35 minuta. Oni ističu da je time potvrđen sličan efekat koji je zabeležen kod drugih kiselih pića.

-->

Zaključuju da se vrlo jednostavnim postupkom možete se smanjiti uticaj ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi – uključivanjem kiselih napitaka u obrok. Takođe, razlaganje na glukozu će se usporiti ako se uz hleb jede i neko voće, pa čak i povrće.

Ovo se naročito preporučuje svima koji pate od dijabetesa 2. Naime, za regulaciju šećera zadužen je hormon insulin, a upravo kod njih je njegovo lučenje poremećeno.